Броят на учениците в община Балчик се запазва спрямо миналия 15 септември, но за последните пет години те са намалели с около 200, показва статистиката, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова

 

Школския звънец ще чуят за новата учебна година – общо 1237 деца. От тях в първи клас са 116, разпределени в седем паралелки, една от които смесена (в Соколово). Един­стве­но­то от шест­те об­щин­ски учи­ли­ща, в кое­то ня­ма ма­ло­мер­ни или сле­ти па­ра­лел­ки- ОУ „Антим I“, от­бе­ляз­ва спад на пос­тъп­ва­щи­те за обу­че­ние с око­ло 15. В клас ще вля­зат за учеб­на­та 2022/2023 об­що  322 де­ца, от тях 44 са пър­во­класници­те, раз­пре­де­ле­ни в две па­ра­лел­ки.

В сред­но­то “Хрис­то Бо­тев” въз­пи­та­ни­ци­те се уве­ли­ча­ват с око­ло ед­на па­ра­лел­ка. На 15 сеп­тем­ври в клас ще вля­зат 447 де­ца, от кои­то де­се­ти­на ид­ват от чуж­би­на – пре­дим­но Ук­рай­на и Гер­ма­ния.

“Ук­раин­ски­те уче­ни­ци са по­ве­че спря­мо края на ми­на­ла­та учеб­на го­ди­на, има но­во­за­пи­са­ни през ля­то­то, на въз­раст от вто­ри до де­ве­ти клас” – съоб­щи ди­рек­то­рът Ста­нис­лав Ни­ко­лов. Пър­вок­лас­ни­ци­те са 19 в ед­на па­ра­лел­ка, за раз­ли­ка от ос­мок­лас­ни­ци­те, кои­то са раз­пре­де­ле­ни в три спо­ред про­фи­ла на обу­че­ние­то – ху­ма­ни­та­рен, ико­но­ми­чес­ки и про­фе­сио­на­лен. Най-го­ля­мо­то учи­ли­ще в об­щи­на­та има ос­та­тъч­ни за­па­си го­ри­во, кое­то ще оси­гу­ри топ­ло­то до края на го­ди­на­та. По от­но­ше­ние на въ­ве­де­ни­те про­ти­вое­пи­де­мич­ни мер­ки Ни­ко­лов ги оп­ре­де­ли ка­то необ­хо­ди­ми. “То­ва е един опит на ми­нис­тер­ствата – на здра­вео­паз­ва­не­то и на об­ра­зо­ва­ние­то, да пос­тъ­пят пре­ван­тив­но, за­що­то не се знае как ще се от­ра­зи пър­во­то смес­ва­не на уче­ни­ци. По-доб­ре да сепред­паз­ва­ме, от­кол­ко­то да пре­диз­ви­ка­ме нов бум на епи­де­мия­та” – е мне­ние­то на Николов.

 

МАЛОМЕРНИТЕ КЛАСОВЕ

От всичките шест общински училища, само в едно няма да бъдат сформирани маломерни паралелки – и това е ОУ “Антим I”.

В ОУ “Г. С. Раковски” село Сенокос маломерни са трети, четвърти и пети клас; в село Соколово – недостиг има във всички класове – като единствено не е слят седми клас, другите три паралелки са слети – първи ще учи с четвърти клас, втори заедно с трети, пети с шести клас.

В средното училище “Христо Смирненски” в село Оброчище се допуска формиране на паралелка с по-малко от 10 ученици за учебната 2022/2023 година – това е трети клас с общо 8 деца. Под минималния брой в същото училище са учениците и в I, V, X, XI и XII клас. В другото средно школо в общината – СУ “Христо Ботев” в Балчик недостиг на деца се отчита в 8 паралелки – I a, III а, V б, VIII б, IX б, XI a, IX в, Х в.

В ОУ “Св.св. Кирил и Методий” – Балчик по-малко ученици са записани в четвърти и седми класове.

https://bnr.bg/varna/