Празничната програма на Община град Добрич за светлия празник – 24 май започна още на 23 май, когато от 10.00 часа на паметника на Св. св. Кирил и Методий бяха връчени отличия за принос в развитието на образованието в град Добрич на изявени педагози. Наградените бяха поздравени от Школата по акордеон при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870“, с ръководител Деян Дженков.

На 24 май в 9.00 часа добрички духовници отслужиха благодарствен молебен в храм „Свети Георги“. Кметският екип, общински съветници и общественици поднесоха цветя на Паметника на Св. св. Кирил и Методий, в знак на почит и признателност за значимото им дело. От 10.00 часа започна празничното шествие на площад „Свобода“, откъдето преминаха хиляди ученици и учители, представители на детските градини, културни дейци.

От 10.30 до 13.00 часа ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ организираха патриотичната инициатива Караул на паметта.

В своето тържествено слово кметът Йордан Йорданов заяви следното:

„Всяка година на тази дата изразяваме своята почит към великото дело на братята Кирил и Методий и техните ученици. Тази година повече отвсякога трябва да си дадем сметка, че в думите е силата.

Преди 150 години в Добрич е създадено първото класно училище. Днес възпитаниците на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ носят знамената на празничното ни шествие и предават завета на следващия випуск.

Преди 150 години нашите предци са разбирали много добре каква е стойността на знанието и просветата. Те са разбирали колко пагубно е невежеството. Учителите са били носени на ръце, а млади и стари с уважение са произнасяли думата даскал.

Днес имаме училища и прекрасни учители, но правим ли достатъчно да спечелим битката с невежеството? Вярваме ли в силата на науката и образованието?

Вярвам, че силата на науката и образованието са ценност и днес! Вярвам, че е така заради добрите учители, съхранили силата на думите чета, образовам, уважавам!

Буквите, знанието и просветата са ни спасявали в тежки и мрачни години на безправие и деспотизъм. Превели са ни през византийско владичество, турско робство, а нас добруджанци и през румънска окупация.

Днешният ден е важен и ценен, защото носи посланието на хилядолетния завет към нас толкова добре изразен от Стоян Михайловски – „Науката е слънце, което във душите грей! Народността не пада там, дето знаньето живей!“.

Затова в днешните объркани времена именно просветата, културата и Знанието са пътя, който трябва да следваме в търсене на разбирателство и уважение един към друг.

Честит празник!“

След шествието на площад „Свобода“ започна празничният концерт с участието на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски“, Детска танцова школа „Хорце“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител Гергана Стоянова и хореограф Севдалина Атанасова, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с главен художествен ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев.

Пред музея в Градски парк „Св. Георги” празничен концерт поднесе Български камерен оркестър – Добрич. Гост-диригент – Калина Василева. Солист Ирина Олшанска – цигулка.

През целия ден Ден на отворени врати обявиха Художествена галерия – Добрич, както и обектите на Регионален исторически музей – Добрич: Музей в Градски парк „Св. Георги“, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Археология. НДТ