С ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ И РИТУАЛ ПРИПОМНИХА ТРАДИЦИИТЕ ПО ЖЪТВА В СЕЛО ДРОПЛА

0
429

Песните на самодейците от читалището огласиха житните ниви, а благопожеланията им към собствениците на земи бяха за берекет и здраве. „Много слънчеви дни и богата реколта“ – пожелаха на 4 юли жътварките от Дропла – село с прекрасна земя и невероятни стопани.

Днес е денят, в който започва прибирането на хляба, и нека както предците ни, да се научим да „отсяваме зърното от плявата“. Народ, който тачи традициите си и помни миналото си, има бъдеще. Да си пожелаем отбелязването на жътвата да се превърне в традиционен празник за нас. С тези думи в полетата на балчишкото село Дропла местните дадоха официален старт на жътвената кампания.

Гости на дропленските земеделци, читалището и кметството бяха депутатите от Добричка област Мая Димитрова (БСП) и Хасан Адемов (ДПС), областният управител Галин Господинов, директорът на областната служба „Земеделие“ Десислава Иванова и общинската служба Таня Илиева, както и директорът на Добруджанския земеделски институт доц. Илия Илиев, общински служители, съветници, жители на селото.

Те получиха символично първи сноп, оплетен с червен конец, украсен със златна пара, който се пази за берекет.

По-добра година очакваме в центъра на Добруджа – село Дропла – каза днес на откриването на жътвената кампания арендаторът Николайчо Маринов, в чието поле първо влязоха жътвари и комбайни. „Хлябът и истинските неща стават на село. Радвам се, че тук се осъществи този хубав празник – благодарение на самодейци, читалищен секретар, кмета, събрахме много хора. Както започна с веселие жътвата, нека да я завършим още по-хубаво и щастливо, безаварийно и успешно, в мир и здраве да произведем хляба за България“ – приветства Маринов, който е и председател на НЧ “Велко Ангелов-1940” – с. Дропла.

Димитър Димитров е председател на най-голямата кооперация в Дропла – „Устрем“, обработват 17 хиляди декара. Миналата година е дала много добри резултати – средно по около 780 кг от декар при пшеницата, при царевицата – около тон, при слънчогледа – 370 кг, а рапицата – 350 кг/дка. 140 лева е изплатената рента, която е по-висока от средната за община Балчик за м.г. – 128 лв.Сега се надяват резултатите да не са по-ниски, тъй като времето е благоприятно, но не се наемат да правят прогнози отсега.

Агрономът на земеделското дружество „Агриком“ Иван Ганев определи последните две стопански години като равностойни. Надяват се на 800-850 кг от декар при пшеницата. По думите му тази стопанска година върви по-трудно – заради поскъпването на горивата, най-вече на торовете, което оскъпява производството. Миналата година са платили около 140 лева рента на декар. „Тази година зависи как се движи изкупната цена на пшеницата, която падна. Но ако се качи нагоре, ще се отрази благоприятно на рентите“ – коментира специалистът, отговарящ за обработката на 9000 декара.

Балчишките стопани са едни от най-стриктните, пожела безаварийна година началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Антон Антонов. Той посочи, че в последните две години не са регистрирани пожари в земеделски площи, няма палени стърнища. Техниката е подновена и по-безопасна, спазват се и правилата, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.