С моноспектакъл на Красимир Ранков откриват международния фестивал „Виа Понтика” в Балчик

0
778

„Старецът и морето” по Ърнест Хемингуей е спектакълът, с който Красимир Ранков – председател на Сдружение ”Виа Понтика – 2010”, ще сложи началото на шестнадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”. Първото фестивално събитие, което ще събере жители и гости на Белия град в залата на читалище „Паисий Хилендарски”, ще започне в 18.00 ч. на 11 септември. Творческият проект на Драматичен театър – Пловдив, е очакван с особена емоция в Балчик, защото философските послания на тази класическа творба на Хемингуей ще бъдат пресъздадени от един обичан от толкова много хора актьор, роден на брега на морето, закърмен със сол и вятър, преминал дълъг и възхитителен сценичен живот – Красимир Ранков.

В продължение на седем дни Балчик ще бъде домакин на „Виа Понтика” – един уникален фестивал, който през годините се утвърди като форум на тържеството на младостта, на таланта, на творческия диалог.

Изложби, концерти, театрални спектакли отново ще срещат артистите със стотици жители и гости на древния Балчик и не само ще дадат възможност за докосване до уникални творчески проекти, но и ще осмислят безспорната потребност за общуване, за споделеност, за съпричастие…

В театралния афиш се вписват и спектаклите „Лъжци по неволя” на  Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, със специалното участие на Николай Урумов, „Пипи Дългото чорапче” на Държавен куклен театър – Варна, „Вълшебното магазинче” на Държавен куклен театър – Добрич.

В рамките на фестивала ще се проведе и импровизационнo ателие по актьорско майсторство със студенти от Нов български университет „Аз и огледалото”, ръководено от Николай Младенов.

По традиция студентският форум ще бъде рамкиран с изложби на възпитаници на Националната художествена академия – София, и Националния университет по изкуствата – Букурещ.

Със специално присъствие сред фестивалните прояви се откроява изложбата с интериорни проекти на студенти от Националния университет по изкуствата – Букурещ, специалност „Дизайн“, озаглавена „Вила „ЩОРК” от Балчик”.
Любителите на класическата музика ще имат възможност да присъстват на уникалните концерти на Виена Дуо и Дуо ”Колаж”.

За пореден път специално внимание се обръща на киноизкуството. В три фестивални вечери в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ „Двореца” са предвидени прожекции на филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино CILECT PRIZE 2023.

Шестнадесетото издание на младежкия форум ще бъде закрито на 17 септември с фолклорен спектакъл на ПФА „Добруджа”.

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” се реализира с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик.

Организационният екип, воден от Красимир Ранков – председател на Сдружение “Виа Понтика – 2010”, осъществява изданията на форума със съдействието на Държавен културен институт Културен център „Двореца” – Балчик, Туристически културно–информационен център „Мелницата”, Университетски ботанически градини – СУ „Св. Климент Охридски”, Плажен бар „Делано”, ПИРИН – изворна вода, Световна асоциация на филмовите и телевизионните училища – CILECТ, Национална художествена академия – София, Национален университет по изкуствата – Букурещ, Нов български университет.