С изграждането на ново входно трасе ще се облекчи автомобилният трафик през ГКПП „Кардам“

0
416

Това заяви пред журналисти областният управител Здравко Здравков и добави, че до две седмици влизането и излизането от страната ще е еднопосочно

Един от приоритетите, по които работя с екипа си, съвместно с ръководителите на териториалните институции е облекчаване на трафика през ГКПП Йовково и подобряване на пътната инфраструктура от Генерал Тошево през Кардам до границата, заяви на брифинг пред медиите областният управител Здравко Здравков. Той, заедно с ръководителите на Областно пътно управление, Гранична полиция Генерал Тошево, ОД на МВР  бяха на граничния пункт, където продължава ремонта в участъка от пътен възел село Йовково до границата с Румъния.

„До дни ще бъде направено ново трасе – през което ще се осъществява вход в страната ни, а познатия досега двулентов път към граничния пункт ще бъде само за изход от страната. Това ще облекчи трафика. За да се случи това проведох над 25 на брой срещи в АПИ, МРРБ и Агенция „Митници“. По данни на АПИ това е един от най-натоварените гранични пунктове в страната като средногодишно тук преминават над 100 хиляди автомобила, голяма част от които тежкотоварни. Благодаря на всички колеги, ръководители на териториалните структури на отделните институции, както и на ръководството на МРРБ в лицето на министър Иван Шишков и заместник-министър Николай Шушков, както и на председателя на АПИ Венцислав Ангелов, защото не е лесно да реализираме този първи етап при все още неприет държавен бюджет. Освен облекчаване на трафика, очаквам удовлетворение да изпитат от реализирането на тези ремонтни дейности и жителите на близките населени места, които досега не бяха толкова активни в искането за ремонт, при условие, че последният такъв тук е правен през 2004 г.“ – заяви областният управител. Здравко Здравков добави още, че се водят разговори за увеличаване на работните места с Агенция „Митници“, което допълнително ще съкрати обработката на товарните автомобили и допълни, че по отношение на извършваните от румънските гранични власти проверки, са водени разговори с Министерството на външните работи, за да се подобри и този компонент при обработката на автомобили на граничния пункт.

Началникът на Областно пътно управление Георги Стратиев съобщи, че освен ремонта на участъка, водещ до границата, вече се извършва ремонт и на третокласния път Генерал Тошево – Росица, и на второкласен път II-27 Добрич – Владимирово. Той заяви, че до два месеца ще се направи ремонт и на всички пътища към туристическите дестинации, като обобщи, че ще се изкърпят над 100 хил. квадрата от цялата републиканска мрежа в областта. На всички места ще бъде опреснена и хоризонталната маркировка.