С еврофинансиране реконструират хидромелиоративна инфраструктура в община Каварна През декември 2023 г.започна изпълнени

0
366

През декември 2023 г.започна изпълнението на дейностите по проект „Реконструкция на изравнител ПС ”Велково 82”, землище с. Селце, община Каварна, област Добрич,„Напоителни системи” ЕАД – клон „Черно море”. Безвъзмездната финансова помощ е 1 143 586 лв., осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.,по процедура BG06RDNP001-4.016 Проектни предложения от “Напоителни системи” ЕАД за възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване“. Планираните проектни дейности трябва да приключат до октомври 2025 г.

Целта на проекта е подобряване хидротехническите характеристики чрез реконструкция и модернизация на изравнител помпена станция ”Велково 82”,който в резултат на дългогодишната експлоатация е в лошо техническо състояние.Предвидено е укрепване на разделителната стена между двата басейна, изпълнение на нова връзка между тяхи смукателна шахта на ПС”Велково 82”. Също така е планирано инсталиране на системи за отчитане и мониторинг на ползваните количества вода, вкл. свързани с превенция от вредното въздействие върху околната среда.

Проектъте един от 24-те одобрени проекта на „Напоителна системи“ ЕАД за ефективно използване на водните ресурси чрез въвеждане на нови и съвременни технологии.Общата стойност на одобрените проектни предложения е над 112,3 млн. лв., като 75% от тях се съфинансират от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 25% от националния бюджет.