Водачът на листата на коалиция „БСП за България“ в Добрички регион Мая ДИМИТРОВА: Длъжни сме да върнем морала в българската политика и върховенството на закона!
– Г-жо Димитрова, в качеството си на дългогодишен лидер на БСП, на общински съветник, а сега и на председател на Общинския съвет в Добрич, Вие сте достатъчно позната на добричлии, поне по отношение на обществената Ви дейност. И все пак, кажете – коя е Мая Димитрова и защо от толкова много години е активен член на социалистическата партия?
– Завършила съм Висш машинно-електротехничеки институт Варна, след завършването на МЕИ – Варна, започнах работа като учител в Тервел – в тогавашния техникум по механотехника, работих там една учебна година и през 1991 г. започнах работа отново като учител по техничеки дисциплини в механотехникума в гр. Генерал Тошево, работих в Генерал Тошево до месец август 1995 г.
През този период с още няколко колеги решихме да се преквалифицираме и се записахме във ВИНС – Варна, специалност „Икономика и мениджмънт“.
През месец август 1995 г. започнах работа в Техникум по икономика, сегашната Финансово-стопанска гимназия като пом.- директор.
Работих като пом.-директор до 2006 г. През тези години завърших юридичеко образование и след като се вписах в Адвокатска колегия – Добрич, започнах да работя като адвокат на свободна практика, което правя и досега.
В партйната си работа съм била председател на Областния съвет на БСП Добрич от 2016 до месец януари 2021 г.
Председател съм на Общинския съвет на БСП Добрич от 2014 г.
След местните избори 2019 г. съм председател на Общинския съвет на гр. Добрич.
В семеен аспект – омъжена съм и имам двама сина.
Винаги съм била член на БСП и не съм мислила да членувам в друга политическа партия, социалистическата партия е партията, в която вярвам.
– Ако не греша, след изборите за Велико народно събрание никога местен социалист не е водил листата на партията за народни представители от Добричка област. Това израз на доверие към Вас ли е, или в централата на БСП са осъзнали, че най-добре познава местните проблеми човек, който живее и работи в Добруджа?
– Наистина от много години водачът на листата не е бил от местните структури на БСП в областта, почти всички кандидати от листата са местните структури от общините. Ние познаваме местните проблеми и сме готови да  се борим за решаването им.
Нашия слоган на местно ниво е „С грижа за Добруджа“.
– Всъщност, кои са според Вас основните проблеми в нашата област и как могат да бъдат решени?
– На основните проблеми  в областта ни обърнаха внимание избирателите при срещите ни, а те са: Липса на работа, обезлюдяване, лоша инфраструктура, липса на болнично заведение или поне медицински център, липса на водоподаване.
Тези проблеми могат да бъдат решени единстшено с промяна модела на управление и политическа воля.
– Кои са първите стъпки в законотворчеството, които според Вас би трябвало да направи бъдещото Народно събрание?
-За съжаление, почти във всяка сфера е необходимо да се променя нормативната уредба. Трябва да се работи за възстановяване на върховенството на закона, промяна в законодателството, касаещо лечебните заведения, промяна в Закона за здравето, внесените от БСП законопроекти, които за съжаление дори не влязоха в дневния ред на Народното събрание.
– Виждате ли поле за обединение на идеи с други политически формации в името на Добруджа?
– Всички народни предствители, избрани от област Добрич, трябва да работят заедно в името на нашата област, независимо коя е политическата партия, която ги е предложила. След като избирателите са им им гласували доверие, избраните народни представитети трябва да го оправдаят. Бих работила за това Добруджа да има лоби в парламента в името на общото благо на хората в Добруджа.
– Каква е според Вас каузата, за която всички ние бихме работили заедно – като нация, за да върви държавата ни напред?
– Трябва да работим в няколко насоки:
Ролята на държавата е да бъде стопанин и регулатор.
Авторитетът и силата на институциите задължително трябва да бъдат върнати, държавността защитеан.
Длъжни сме да върнем морала в българската политика и върховенството на закона.
Свободата на словото трябва да бъде отстоявана, за да можем да избираме наистина свободно.
– Какво е Вашето послание към добруджанци в навечерието на предстоящия вот?
– Да излязат да гласуват, да не се страхуват, отиването до избирателната секция не е по-различно от отиването до магазина, само високата избирателна активност може да се противопостави на купения вот.
Подкрепете ни с № 4 в бюлетината – „ БСП за България“!