С ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ОБСЪДИХА ПРОЕКТОБЮДЖЕТА НА ДОБРИЧ ЗА 2019 Г.

0
1625

На 11 януари се проведе обсъждане на проекто-бюджета на Община Добрич за 2019 г. Кметът Йордан Йорданов посочи, че благодарение на реалистичното и стратегическо планиране през последните 3 години е постигнато над 100 процента изпълнение на бюджета. Той посочи още, че увеличението на бюджета с всяка една година не е постигано с нарастване на местни данъци и такси, а чрез по-добра събираeмост, големи сделки на имотния пазар и осигуряване на добър климат за развитие на малките, средни и големи предприятия.
Проектът за бюджет бе представен от финансовия зам.-кмет Елка Димова. Рамката на бюджета за 2019 г. предвижда той да е 65 726 517 лева, където приходите за държавни дейности възлизат на 40 860 693 лева, а от местни приходи – 24 865 824 лева. Увеличението на общата сума на бюджета е със 7 600 000 лева или с 13 процента повече от  бюджет 2018, каза финансовият зам.-кмет. Във функция „Общи държавни служби“, за издръжка в дейност „Общинска администрация“ са заложени 557 200 лева, както и средства за възнаграждения, осигурителни вноски и издръжка в дейност „Общински съвет“ в размер на 465 340 лева.
През 2019 г. във функция „Образование” е заложено значително увеличение на възнагражденията и въвеждането на делегираните бюджети от 1 януари в детските градини. В бюджетите на градините са разпределени общо 570 000 лева за капиталови разходи. Осигурено е и държавно финансиране на двете частни средни училища в общината.
3 625 507 лева са предвидени във функция „Здравеопазване”, от които 550 000 лева за издръжка на детските ясли и Детска млечна кухня.  За двата фонда – „Здраве” и „Ин витро”, са заложени 50 000 лева.
Във функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи” са заложени 799 000 лева за дейността Домашен социален патронаж с общо 400 потребители. 150 000 лева са предвидени за поевтиняване на картите за градския транспорт на пенсионери над 70 години, както и за безплатни карти за хора с увреждания. Дейност „Клубове на пенсионера“ ще получи бюджет в размер на 85 211 лева през 2019 г. Предвидени са и средства за ремонт на два пенсионерски клуба.
Във функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда” са заложени 12 848 692 лв. – за осветление на улици и площади (509 000 лв.), за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа (2 484 400 лв.),  в т. ч. и зимно поддържане на уличната мрежа, за основен ремонт и придобиване на материални и нематериални дълготрайни активи и други дейности по благоустройството в проекто-бюджета фигурират 1 207 510 лв., включени в Капиталовата програма.
Във функция „Почивно дело, култура, религиозни дейности“  са предвидени 5 206 746 лв. От тях в дейност „Спортни бази за спорт за всички“  се предвижда финансово подпомагане на клубовете в размер на 750 000 лв. В тази дейност са планирани и средства за издръжка на ОП „Спортни имоти” в размер на 430 228 лв. В дейност „Оркестри и ансамбли” се предвижда издръжка в размер на 1 156 327 лв.
По време на обсъждането на проекта беше проявен сериозен интерес от страна на граждани, които публично представиха депозираните от тях предложения. Станислав Илиев призова за отпускане на повече средства за спорт. Той направи предложение да бъдат осигурени пари за честванията на 100-годишнината на ФК „Добруджа”. Кметът Йордан Йорданов отбеляза ръст в отпуснатите средства за спорт от 600 000 на 810 000 лева през 2019 г. Той съобщи, че за юбилея се предвиждат допълнителни средства.
Живко Стоянов, в качеството си на представител на живущите в ЖК „Изгрев”, предложи да бъде изградено препятствие за намаляване скоростта на МПС, да бъдат изградени в квартала улично осветление и детска площадка, както и да се обозначи място от Общината за поставяне на контейнерите за смет. Йордан Йорданов посочи, че след края на проекта за воден цикъл е предвидено възстановяване на ул. „Агликина поляна”.
Общинският съветник Пламен Николов постави проблема с лошото състояние на спирките на градския транспорт и предложи да бъдат отпуснати за целта 50 000 лева. Елка Димова заяви, че Общината предвижда в бюджета на ОП „Комуналстрой” обновяване на спирките, както и изграждане на две нови за тази година. По отношение на улиците, които са пострадали от водния цикъл – тема, повдигната отново от Пламен Николов, кметът увери, че те ще бъдат възстановени в първоначалния си вид. „До края на 2019 г. нашият град няма да е виждал толкова много направени тротоари“, каза Йорданов.
Веселин Василев обърна внимание към проблемите на живущите в блока по ул. „Емона” 3, общинска собственост, и към невъзможността да се достигне до него, тъй като пред последните 30 години пътят не е нито чакълиран, нито асфалтиран. Кметът заяви, че т.г. проблемът ще бъде разрешен.
Ганчо Колев от Инициативен комитет за изграждане на детска площадка по ул. „Екзарх Антим” предложи в Програмата за реализация на благоустройствени мероприятия върху обекти общинска собственост с участието на местното население приносът на Общината да не е 50 процента, а да възлиза на 75 процента общинско участие.
Общинският съветник Милко Пенчев прояви интерес към предвидените средства за измиването на уличната мрежа и за асфалтирането на три улици в района на ДГ №17 – „Дуранкулак”, „Липите” и „Бачо Киро”, които са в лошо състояние след дейностите по проекта за воден цикъл. Зам.-кметът Елка Димова обясни, че е предвидено миене на улици, но припомни, че на декемврийската си сесия Общинският съвет не прие новото предложение на Общината и към момента остава да действа план-сметка „Чистота” за 2018 г. За трите улици кметът Йорданов каза, че ще бъде направена проверка дали е предвидено асфалтиране. Той отново припомни, че цялостното възстановяване на уличната мрежа по водния цикъл още не е започнало, това ще стане през февруари.
Още едно предложение за асфалтиране на улица в кв. Рилци бе представено от Зорница Михайлова – общински съветник. Тя пожела да бъде предвидено и  монтиране на легнали полицаи около детската градина. Михайлова поиска още да бъдат отделени 50 000 лева за почистване на парка зад паметника на Хан Аспарух, както и 15 000 лева за изграждане на преградна стена от ПВЦ или от алуминиева дограма зад западната трибуна на спортна зала „Добротица”. Кметът заяви, че ще се обърне внимание на всички улици и булеварди, които са  главни пътни артерии и не са ремонтирани повече от 30 години – пътя за „Рилци”, „Кирил и Методий”, „Никола Петков”, „Теменуга”, „Детелина” и други.
Общинският съветник Мая Димитрова направи предложение във функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда” да бъдат предвидени средства за закупуване на автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух в размер на 10 000 лева.
Общинският съветник Михаел Игнатов предложи в проекта за бюджет да бъде включена и възможността Добрич да има обществен защитник. Предложението му бе за целта да бъде заложена сумата от 1 лев.
Общинският съветник Атанас Атанасов зададе въпрос за визията на администрацията за обществения транспорт и в конкретика – за интегрирания градски транспорт. Елка Димова обяви, че проектът за интегрирания градски транспорт вече е задвижен. Ще бъде направен целият бул. „Добричка епопея”, предвижда се и цялостна подмяна с интелигентна светофарна система, каза кметът.
Арх. Надежда Пампорова направи предложение от името на „Да, България” Общината да отдели финансов ресурс за подпомагане на болницата в Добрич – за медийно популяризиране на добрите лекари, практики и резултати в МБАЛ. Да се направят филмчета и да се разпространят в цялата област и в съседни, да се акцентира на положителните страни.
Проблема за лошото отношение към безстопанствените животни в Добрич, и по-конкретно към котките, от името на природозащитниците постави Йоанна Дукова. Тя предложи да започне кампания за кастрацията на котките, която би струвала около 3 000 лева на година.

На 18 януари от 16 часа в голямата зала на Общината ще се проведе второ обсъждане на проекта за бюджет. НДТ