С вяра и добри дела можем да разчитаме, че ще спасим нашата душа, каза отец Тихомир от плевенския храм „Света Параскева“

0
9


С вяра и добри дела, които да вършим, можем да разчитаме, че ще спасим нашата душа. Това каза неделната си проповед след богослужението отец Тихомир, председател на църковното настоятелство при плевенския храм „Света Параскева“.

Той припомни на дошлите в църквата миряни евангелското четиво за излекуван от Исус Христос мъж, обсебен от бесове и демонски сили. 

„В църквата има свети тайнства, богослужения, молитва, светена вода – всички неща Бог е създал за спасение на човека. Всички неща, от които има нужда човек да бъде изправен, са тук в храма. А в днешното време, когато човек се разболее, ще отидем при врачки, баячки, да питаме и накрая ще дойде в църквата и ще иска като на автомат да оздравее. Няма да стане. Вяра трябва, трябва човек да се бори за своето спасение като приема светите тайнства“, каза още отец Тихомир. 

Той подчерта, че много са тези, които не идват в храма, за които църковната врата е затворена, не ползват благодатта Господна и любовта Божия, за да бъдат изцерени. „Мислят за пари, завиждат, не поздравяват човека, виждаме и каква ярост изпитват децата. Затова в следствие на греха идват болестите и изпитанията, това не е Божие наказание. Това е от живота, живян според греха“, отбеляза отец Тихомир.

/РБ/



Източник БТА