С благотворителния концерт “Кралиците на Белкантото” в Балчик ще бъде подпомогната реставрацията на раннохристиянски храм

0
307

С благотворителния концерт “Кралиците на Белкантото” в “Двореца” в Балчик ще бъде подпомогната реставрацията на раннохристиянски храм, съобщават от държавния културен институт, който организира проявата заедно с фондация “Николица”. В Каменната зала на 18 септември ще прозвучат творби на класици в изпълнение на сопраното Марена Балинова и професор д-р Петер Райхл – клавир.

Вместо да влезе с билет от публиката се очаква да предостави дарения за реставрацията и консервацията на раннохристиянската базилика “Свети Николай Чудотворец” в местността Николица край град Ракитово. Археологическата забележителност е сред най-големите и внушителни раннохристиянски църкви на Балканския полуостров, посочват организаторите на благотворителната проява.

Марена Балинова, възпитник на Виенската музикална академия и Виенската консерватория, овладява стила белканто като се учи от най-големите белкантисти на съвремието – Грейс Бамбри, Мирела Френи, Мариела Девия, Фрациско Арайза, Виторио Терранова, Ерик Халфарсон, Рената Ското и други. Певицата концертира във Виена, Залцбург, Мюнхен, Цюрих, Тулуза, Париж и други световни сцени. Организира и участва като солист в редица благотворителни концерти, сред които и прояви за ООН. Със събраните средства от благотворителни каузи са построени болница за родилки в Босна и Херцеговина и детска болница в Етиопия, припомнят организаторите на музикалното събитие в “Двореца”.

Музиката увлича Петер Райхл, който е завършил физика, математика и философия и е професор по кооперативни системи във Виенския университет, от ранното му детство. Виртуоз на пиано, той свири и на цигулка, виолончело и орган.

Двамата музиканти ще изпълнят произведения на Хендел, Росини, Доницети, Верди, Римски-Корсаков. Началото на благотворителния концерт е в 18:30 часа.

БТА