С АПАРАТУРА НА СВЕТОВНО НИВО ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ В ДОБРИЧ

0
534

От вчера отделението по неонатология в болницата в Добрич разполага със специализирана апаратура – двойностенен инкубатор и реанимационна маса, комбинирани в един апарат, модел Dual Incu i, производство на фирма ATOM Medical Corporation, Япония. Дарението е от Община град Добрич, а средствата, в размер на 49 998,00 лв., се осигуряват от общинския бюджет. С дарението правото на собственост върху горепосочената апаратура се прехвърля в пълен обем на Многопрофилната болница.

Дарението бе връчено от кмета на Добрич Йордан Йорданов, в присъствието на изпълнителния директор на МБАЛ – Добрич д-р Георги Желязков, на председателя на здравната комисия към Общинския съвет д-р Петев, на началника на Отделението по Неонаталогия д-р Тихонова и на д-р Хасан Ефраимов.

Специализираната апаратура комбинира в себе си реанимационно легло, кувьоз и термомаса. Според изпълнителния директор на болницата д-р Георги Желязков, това дава възможност от раждането, да изписването на бебето то да получи цялата необходима медицинска грижа именно в този апарат, без да се налага да бъде местено и допълнително стресирано.Апаратурата е на световно ниво и няма аналог в България, коментира д-р Желязков, който благодари на кмета Йорданов за направеното дарение и за доброто партньорство.

Кметът от своя страна изрази готовността на Община Добрич да продължи да си сътрудничи и да подпомага областното лечебно заведение за ефективна болнична помощ. „Да помогнеш, не означава просто да дадеш, а да бъдеш съпричастен. Точно такава е помощта на Община Добрич към МБАЛ. Макар да е държавна болница тя е за всички добричлии и е важно заедно да се стремим тя да е в добро състояние“, заяви Йордан Йорданов. НДТ