Съюзът на българските художници подрежда непоказвани творби от частни колекции на Марио Жеков

0
20


Непоказвани творби от частни колекции на Марио Жеков ще бъдат подредени в Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка“ 6. Експозицията е озаглавена „Непознатият Марио Жеков (1898 – 1955)“ и може да бъде разгледана от 16 октомври до 1 ноември, съобщават организаторите.

Куратор на изложбата е проф. Марин Добрев, а графичният дизайн е дело на Ева Тенева-Зайков. По думите на организаторите основна цел на изложбата е да разшири познанията на публиката за многопосочния талант на Марио Жеков. 

„С тези непоказвани досега произведения се прави опит да бъдат обхванати всички периоди на творчеството на художника между 1920 и 1955, както и любимите му сюжети от Константинопол, Париж и Френската Ривиера, Прага, от Българското Черноморие и Дунава“, отбелязват от екипа.

В колекцията на изложбата са представени около 60 творби, много малка част от стотиците различни по характер произведения, останали скрити за публиката: живопис – масло и акварел, и рисунки, както и варианти на тиражирани, ръчно тонирани малки творби, които той прави между 1952 и 1955). „Зрителите ще видят и няколко нетипични произведения, извън наложилия се образ на художника Марио Жеков“, казват организаторите. 

Марио Жеков е роден на 16 октомври 1898 в Стара Загора. През есента на 1918 постъпва в Държавното художествено индустриално училище в София (сегашната Художествена академия), което през следващата година напуска. През 1920 заедно със своя по-млад съгражданин и колега Никола Аръшев (1895 – 1984) организират малка изложба в Стара Загора, а в началото на следващата година за няколко месеца е художник декоратор във Варненския театър. Бил е сред най-активните фигури в рекламната сфера. Негово дело е оформлението на десетки брошури и най-вече плакати за летуване във Варна и Несебър, за пътуване по Дунав и за туристически посещения в Пловдив, Рилския манастир. Интересът към морския пейзаж обаче остава неизменен до лятото на 1955 г., когато здравословното му състояние бързо се влошава.  Умира на 3 август 1955 в София. 

/ВСР

/ХТ/



Източник БТА