• Украинският съд разреши на украинските прокурори да задържат Михалков, за да го доведат в украинския съд за избиране на мярка за неотклонение – арест

Украйна стартира официална процедура за обявяване на руския режисьор Никита Михалков в списъка за международно издирване.

Това съобщи главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова във Фейсбук.

Тя пише, че филмите на съветския и руския режисьор и актьор Михалков са харесвали, “но времената са се променили”. „По една или друга причина спряхте да се снимате в игрални филми и се захванахте с документални филми… за войната“, пише Венедиктова.

„Всички прекрасно разбираме каква стъпка в йерархията на властта на Руската федерация заемате – далеч от последната. Вярвам, че сте в близки отношения с първите лица на Руската федерация и точно това е причината да подкрепяте и пропагандират войната толкова ревностно”, пише главният прокурор.

Венедиктова официално информира, че украинският съд е разрешил на украинските прокурори да задържат Михалков, за да го доведат в украинския съд за избиране на мярка за неотклонение като заподозрян.

“Сега ще ви кажа как точно ще се развият събитията и каква ще бъде вашата реакция. Първо ще се свържете със “силния руски свят” и ще ги помолите да коментират моето съобщение. В този момент все още няма да мислите за нищо лошо 100% ще кажат, че Венедиктова е полудяла и няма какво да й обърнем внимание. Разбирайки това, намеквам – стартирахме официалната процедура за пускането ви в списъка за международно издирване“, пише Венедиктова.

Тя предупреди, че Михалков може да бъде задържан при преминаване на границата на почти всяка цивилизована държава.

Припомняме, че по-рано Украйна откри производство поради призивите на Съвета за сигурност на Руската федерация за промяна на границите на територията на Украйна. Венедиктова подчерта, че украинската прокуратура ще се заеме с това дело “напълно”.

https://www.unian.net

БИОГРАФИЯ

Никита Михалков е роден в семейството на детския писател Сергей Владимирович Михалков и поетесата и преводачка Наталия Петровна Кончаловская. Брат е на режисьора Андрей Кончаловски. По бащина линия произхожда от старинния дворянски род Михалкови, известен още от 15 век. През 16 век предците му са били приближени на руските царе.

До четвърти клас Михалков учи в Четвърто специално московско училище. Не се отличава с особено висок успех и не обича точните науки. Основното си образование довършва в обикновено училище. От 1956 до 1959 г. учи в музикално училище. За пръв път се снима в киното, когато е на 14 години. Участва с неголеми роли във филмите „Туче над борском“ (1960) и „Приключенията на Кроша“ (1961). Първата му значима роля е във филма на Георгий Данелия „Аз крача из Москва“. Тя му донася известност. Михалков е и изпълнител на популярната песен от филма.

През 1963 г. постъпва в актьорския факултет на театралния институт „Борис Щукин“. В 1966 г. се жени за състудентката си, актрисата Анастасия Вертинская. Същата година е изключен от института заради системно нарушаване на дисциплината. Премества се във 2 курс на режисьорския факултет във Всерусийския държавен институт по кинематография (ВГИК), в класа на Михаил Ром. Тук преди него учат брат му, Андрей Кончаловски и Андрей Тарковски.

През 1970 г. Никита Михалков се разделя с първата си съпруга. От нея той има син Степан.

През 1971 г. завършва ВГИК, дипломирайки се с късометражния филм „Спокоен ден в края на войната“. Той е отличен на VIII фестивал на студентското кино с наградата на журито „Съветски екран“.

Военната си служба отбива в периода 1971 – 1974 в атомния подводен флот в Камчатка. След уволнението си се жени за манекенката Татяна Соловеева. От брака с нея Михалков има две дъщери, Анна (1974 г.) и Надя (1987 г.) и син, Артем (1975 г.).

През 1974 г. е режисьорският му дебют „Свой сред чужди, чужд сред свои“, в който се изявява и като актьор и съсценарист. Филмът се радва на успех, затвърден от последвалите го „Незавършена пиеса за механично пиано“„Няколко дни от живота на И. И. Обломов“„Родня“ и други.

През 1984 г. Никита Михалков получава званието „Народен артист на РСФСР“. По това време той се радва и на международно признание.

Към края на 80-те години, режисьорът създава творческото обединение „Три Те“ (Творчество, Товарищество, Труд), съшествуващо днес под формата на продуцентска компания. Първият филм, изработен в него е „Урга – територия на любовта“ (1991), номиниран за „Оскар“.

От 1990 до 1995 г. Михалков заема поста президент на Всеруската тенисна федерация.

През 1992 г. режисьорът става член на президиума на Руския международен фонд на културата. От 1993 г. е председател на Руския фонд на културата, съвместно с академик Дмитрий Лихачов.

Филмът му от 1994 г. „Изпепелени от слънцето“ печели „Златна палма“ от Международния кинофестивал в Кан и „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждестранен филм“.

През 1998 г. Михалков е избран за председател на ръководството на Съюза на кинематографистите в Руската федерация. Същата година снима суперпродукцията „Сибирският бръснар“, чийто бюджет възлиза на 45 милиона долара.

През 2003 г. работи съвместно с телевизионния канал „Русия“ по документалната поредица „Никита Михалков. Руският избор“, третиращ историята на белогвардейците. Създава документалните очерци „Отец“ и „Мама“, посветени съответно на стогодишнината от рождението на баща му, Сергей Михалков и деветдесетгодишнината от рождението на майка му, Наталия Кончаловская. Вторият филм печели голямата награда на международния фестивал „Златен витяз“.

За ролята на генерал Глеб Пожарский в „Статски съветник“ (2005) е отличен с приза „Кинотавър“, награда от Фестивала на руското кино във Франция и наградата на кинокритиката в Русия, „Златният орел“.

На Международния кинофестивал във Венеция през 2007 г. Никита Михалков получава „Златен лъв“ за филма си „12“.

По повод на петдесет и петата годишнина на руския президент Владимир Путин (7 октомври 2007) режисьорът прави за телевизионния канал „Русия“ документалния филм „55“. Филмът изтъква заслугите на Путин за възраждането на Русия. Приет е нееднозначно от руската публика.

Никита Михалков е президент на Московския международен кинофестивал от 21 юни 2007 г.

УИКИПЕДИЯ