С обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Добрич мъж, извършил кражба и изтеглил близо 6000 лева от чужда банкова карта, отива на съд, съобщава Апелативна прокуратура Варна.

43-годишният Д.К. е извършил кражба от частен дом при условията на опасен рецидив и при условията на продължавано престъплениеизползвал чужда банкова карта без съгласието на притежателя й и изтеглил значителна сума пари. Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.196, ал.1, т.1 във връзка с чл.194, ал.1 във връзка с чл.29, ал.1., буква „А“ и буква „Б“, както и за престъпление по чл. 249, ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

На 8 август 2021 година Д.К. се промъкнал в къща, намираща се в град Добрич, влязъл в нея през незаключена входна врата и отнел различни вещи – четири мобилни телефона, таблет, калъфче с документи, както и две банкови карти, към една от които имало залепена бележка с ПИН кода й. След това необезпокояван от никого обвиняемият напуснал дома на пострадалите мъж и жена.

Имайки у себе си банкова карта с код, 43-годишният мъж решил веднага да я използва и да изтегли пари от нея. За времето от 06:40 часа до 11:10 часа на 8 август 2021 г., в три населени места –Добрич, Варна и с. Стожер, Д.К. използвал общо 25 пъти дебитна карта, като успял да изтегли от нея сумата от 5851,49 лева без знанието и разрешението на нейния собственик.

Обвиняемият по случая е криминално проявен и е осъждан. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Добричкия окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, за извършената кражба той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от две до десет години, а за използването на чужд платежен инструмент може да бъде наказан с „лишаване от свобода“ за срок от две до осем години, както и глоба до двойния размер на получената сума. НДТ