• Документът влиза в сила от момента на приемането му.

МОСКВА, 22 февруари. /ТАСС/. Съветът на федерацията даде съгласието си на президента на Русия за използването на въоръжените сили на Руската федерация извън страната. Съответната резолюция беше приета единодушно във вторник на извънредно заседание на горната камара на парламента. 153 сенатори гласуваха за това решение.

„Съветът на федерацията решава да даде съгласие на президента на Руската федерация за използване на въоръжените сили на Руската федерация извън територията на Руската федерация въз основа на общопризнати принципи и норми на международното право. Общият брой на формирования на въоръжените сили на Руската федерация, техните райони на действие, техните задачи, периодът на престой извън територията на Руската федерация се определят от президента на Руската федерация в съответствие с Конституцията на Руската федерация”, казва указът.

Документът влиза в сила от момента на приемането му.

Андрей Клишас, ръководител на комисията на Съвета на федерацията по конституционно законодателство и държавно строителство, отбеляза, че на 22 февруари са били подписани договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Руската федерация и Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). ратифицирани. „Въз основа на тези разпоредби е подаден съответен призив [на президента относно използването на въоръжените сили на РФ извън територията на Руската федерация]“, каза сенаторът.

„Споразуменията гарантират защитата на правата на гражданите, живеещи на територията на Донецката народна република и на територията на Луганската народна република, създават правна основа за присъствието на руски военни части в тези територии, чието присъствие е необходимо за поддържане. мир в региона“, добави Клишас.

миротворци

Съветът на федерацията, давайки съгласие на президента да използва въоръжените сили в чужбина, изхожда от факта, че мироопазващите сили ще бъдат изпратени в ДНР и ЛНР, каза председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко на заседание на камарата.

„Давайки съгласието си за използване на въоръжени сили [в чужбина], ние изхождаме от факта, че това ще бъдат мироопазващи сили, насочени към поддържане на мира и стабилността в земите на ДНР и ЛНР“, каза Матвиенко.

Матвиенко добави, че използването на руските въоръжени сили в чужбина ще бъде насочено по-специално към установяване на мир в Донбас и предотвратяване на обстрела на цивилни. „Приемането на решението от Съвета на федерацията днес за съгласие за използване на въоръжени сили има за цел установяване на мир в Донбас, спиране на тази кървава гражданска война, за да се предотврати по-нататъшен обстрел на мирни села, цивилни, с цел създаване на нормални условия за живота на хората и гарантиране на сигурността“, добави председателят на Съвета на федерацията, отбелязвайки, че към момента се е образувала „пропаст на недоверие“ между украинските власти и жителите на Донбас.

На свой ред заместник-председателят на Съвета на федерацията Юрий Воробьов изрази надежда, че украинската страна ще предприеме тази мярка (за даване на съгласие за използване на въоръжените сили на РФ в чужбина – бел. ТАСС) като мярка за защита на населението. „Тази мярка може да е достатъчна, за да спре войната, да спре използването на оръжия и да установи мир на тази територия“, подчерта сенаторът.

Съветът на федерацията се съгласи на президента да използва руските въоръжени сили извън страната във връзка със ситуацията около Донбас. Съответната резолюция беше приета единодушно във вторник на извънредно заседание на горната камара на парламента. Също така, на извънпланово заседание във вторник, Съветът на федерацията единодушно ратифицира договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, въведени от президента на Руската федерация с Донецката и Луганската народни републики, признаването на чийто суверенитет беше обявено в понеделник от глава на руската държава.