Германският канцлер Олаф Шолц каза по-рано, че германското правителство спира сертифицирането на проекта “Северен поток 2”, след като Русия призна ДНР и ЛНР.
МОСКВА, 22 февруари. /ТАСС/. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев след спирането на сертифицирането на “Северен поток 2” прогнозира нов свят за Европа, в който тя ще плаща 2000 евро за хиляда кубически метра газ.

Медведев каза, че германският канцлер Олаф Шолц е наредил да спре сертифицирането на “Северен поток 2”. „Е, добре дошли в новия свят, където европейците скоро ще плащат 2000 евро за 1000 кубически метра газ!“ написа той на страницата си в Twitter .

По-рано във вторник Шолц каза, че германското правителство спира сертифицирането на проекта “Северен поток 2”, след като Русия призна Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Той каза, че е поискал от Министерството на икономиката да оттегли доклад с анализ на енергийната сигурност, който е във Федералната агенция за мрежи.

Според него “това е техническа, но необходима административна и правна стъпка, за да не може да се извърши сертифициране на газопровода сега”. В същото време той добави, че „без тази сертификация „Северен поток 2“ не може да бъде пуснат“.

МОСКВА, 22 февруари. /ТАСС/. Европейските инвеститори на Nord Stream 2 – OMV, Wintershall Dea, Shell, Uniper и Engie – следят отблизо ситуацията със спирането на сертифицирането на газопровода и замразяването на проекта от Германия, но не коментират политически изявления .

“Ние следим отблизо текущите събития. Моля, разберете, че вече не можем да коментираме този въпрос”, казаха за ТАСС от пресслужбата на Wintershall Dea.

Френската енергийна компания Engie, както и англо-холандският концерн Shell, изпратиха въпроси до оператора на проекта Nord Stream 2 AG. Shell заяви, че е изпълнила ролята си на финансов кредитор на проекта преди две години.

Във вторник OMV и Uniper заявиха за ТАСС, че са финансови партньори на проекта и не коментират политически изявления и събития.

Както каза във вторник германският канцлер Олаф Шолц, Берлин спира сертифицирането на проекта “Северен поток 2”, след като Русия призна Донецката и Луганската народни републики. По-късно германският външен министър Аналена Бърбок каза, че в светлината на случващото се проектът “Северен поток 2” е замразен.

Относно инвестициите в Северен поток 2

Партньори на Nord Stream 2 AG (оператор на строителния проект Nord Stream 2) са европейските OMV, Wintershall Dea, Shell, Uniper и Engie. Всички партньори на руския Газпром в проекта се ангажираха да осигурят дългосрочно финансиране в размер на 50% от общата стойност на проекта, която се оценява на 9,5 милиарда евро. Всяка компания трябваше да отпусне до 950 милиона евро.

Инвестицията на Engie в изграждането на газопровода възлиза на €987 млн. Австрийската OMV по-рано обяви инвестицията си от €729 млн. в проекта, германският концерн Uniper инвестира над €700 млн., Wintershall Dea – €730 млн. към 1 март , 2021 г. Shell не разкри размера на инвестицията.