СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ – 40 ГОДИНИ, НАСИТЕНИ СЪС СИЛАТА НА НАУКАТА, ХАРМОНИЯТА НА ИЗКУСТВОТО И ДЪРЗОСТТА НА МЛАДОСТТА

0
4826

 

 

В тази специална юбилейна година, в навечерието на патронния празник на нашето училище, е време да се поздравим и мислено да прокараме мост между миналото и настоящето!

Свети Климент Охридски е казал, че колкото и много да съобщаваме и да говорим, неказаните неща са много повече. Затова ние, всяка година, засяваме духовно семе и всяка година жънем светлина!

Да бъдем достойни за нашия патрон не само в устата на хората, а и в душите.

Честит патронен празник на всички докоснали се до душата на училището по изкуства в град Добрич „Св. Климент Охридски“!

Маргарита Манева

Директор на СУ „Св. Климент Охридски“

 

На 25 ноември почитаме делото на Свети Климент Охридски – светеца, чието име носим достойно вече 40 години.

В навечерието на този ден отправяме поглед към миналото и бъдещето от позицията на настоящето.

Назад във времето – стотици учители и хиляди възпитаници на училището с много труд, любов и ентусиазъм избират и утвърждават посоката на развитие – изкуството. Многобройни са наградите от национални и международни изяви, които бележат успешните стъпки на преподавателите и талантливите им ученици, миговете на радост, гордост и удовлетворение от постигнатото, заслуженото признание.

Визията ни в настоящето – 108 учители творци, отдадени на професията, 1130  талантливи ученика, уютни, функционални, оборудвани със съвременна техника кабинети, модерна концертна зала, предлагаща професионални условия – пъстър букет от музиканти, танцьори и художници, създаващи творческа атмосфера и професионализъм, които спират дъха!

Напред в бъдещето – млади хора, възпитани да обичат изкуството във всичките му проявления, родители, възпитаващи децата си в почит и уважение към нашите традиции, способни преподаватели, закърмени с любов към професията от своите учители!

С дълбока признателност към труда на всички: Честит Празник!

Петя Георгиева

изп. длъжността Директор на СУ „Св. Климент Охридски“

Едно училище, в което заедно с научните знания, децата откриват вълшебството и красотата в музиката, танца, изобразителното изкуство. Училище, в което талантът се развива и усъвършенства непрекъснато, следвайки пътя напред и нагоре.

Единството от силата на науката, хармонията на изкуството и дързостта на младостта в училище „Св. Климент Охридски” създава знаещи и можещи българи. Учебното заведение е със свои традиции, с утвърдено име на средище на знания и дарования. С обич и вяра в децата гради приятелска и отговорна, достъпна за всяко дете, модерна учебна среда, в която се придобиват не само познания, но и практически нужни за реализацията в живота умения. С тях възпитаниците им израстват като успешни личности.

В училището се приемат ученици за разширено и профилирано обучение по музика, професионално подготовка по изобразително изкуство и хореография.

Училището разполага с модерно обзаведени кабинети по съвременни европейски стандарти за мултимедийно обучение, със специализирани, оборудвани с инструменти кабинети по музика, кабинети по изобразително изкуство, със зали по хореография, звукозаписно студио и мултифункционалана концертна зала.

Професионализмът на преподавателите, съчетан с таланта на децата, се радва на успех и признание и вече десетилетия превръща възпитаниците на училището в посланици на богатото ни културно наследство, както в България, така и в Италия, Франция, Русия,Турция, Румъния, Полша, Чехия, Австрия, Израел, САЩ, Швеция, Германия, Испания, Португалия, Исландия и др..

Признание за качеството на работата са и седемнадесетте почетни отличия „Неофит Рилски” на МОН, присъдени на учители, и Национални дипломи „Неофит Рилски” на МОН, с които са удостоени наши зрелостници.

Зрелостниците, завършили изкуства, са конкурентноспособни благодарение на доброто сътрудничество  между СУ „Св. Климент Охридски” и Нов български университет, Музикална академия – гр. София, АМТИИ – гр. Пловдив и ВСУ „Черноризец Храбър“- гр. Варна.

 

ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ЗА НАС

 

Акиле Марини – Президент на международния младежки фестивал „Светът в музика“, Италия:

„Бяхте великолепни. Обрахте каквото имаше да се обере – награди, овации, покани за бъдещи участия. Нивото на Вашето изпълнение беше изключително.“

Атос Тромбони – италиански музикален критик, член на жури

„Показаното от Вас бе наистина изключително. Фолклорните Ви групи бяха впечатляващи!“

доц. Мартин Мюнх – преподавател по пиано – Хайделберг, Германия

„Възхитен съм от представянето на Вашето училище. Всички изпълнения бяха на изключително високо ниво. Народният Ви хор е разкошен.“

проф. Петър Ангелов

„Уважаеми преподаватели, съществен е приносът Ви за съхранение на българската духовна култура чрез възпитанието на децата ни в любов към националните културни ценности. Скъпи деца, пренасяйте в бъдното хорото българско и народната песен!“

Андре Ласюс – Директор на музикалното училище в гр. Тарнос, Франция

„Всяко представяне на Вашите деца бе огромен успех. Публиката беше завладяна от таланта, грацията, жизнерадостта на младите артисти.“

проф. д-р чл. кореспондент Николай Кауфман (2000 г.)

„Благодаря Ви за труда и голямата любов, която излъчвате. Благодаря, че Ви има! Носете в себе си голямото изкуство. То идва от векове, пренесете го за векове. И Вие и аз знаем, че то ще спаси света. На добър час!“

Из френската преса

Вестник  „Ла Смен  дю Пейи Баск“, гр. Тарнос, Франция

„Групата, която се представи в Тарнос се състои от 25 момчета и 25 момичета: танцьори, певци, музиканти. Някои, от които са вече истински професионалисти, чиято непринуденост на сцената би накарала да пребледнеят доста от натрапените певци и артисти от малкия екран.“

По повод патронния празник 25 ноември /Ден на Свети Климент Охридски/, предстои освещаване на възобновената концертна зала в училището, която ще предложи на климентовци обучение в условия на високо професионално ниво, съпътствано с най-съвременно техническо оборудване, сценична техника и отлична акустика.

Празникът ще бъде отбелязан с тържествен поп и джаз концерт с участието на родители, учители, настоящи и бивши възпитаници на училището от 18.00 ч. на 25.ноември.2019 г. в Концертна зала „Добрич“.

Честванията по повод 40-годишнината ще продължат и през новата 2020 година, като ще завършат с грандиозен концерт на 18.май в Летен театър с участието на различни музикални и танцови формации от бивши и настоящи ученици, родители и учители от СУ „Св. Климент Охридски“.