• В разпространявано във Фейсбук видео от интервю в телевизия „България 24“ се твърди, че идеята за въвеждане на военно обучение за учениците в 10 и 11 клас има за цел да подготви младежите за изпращане в Украйна

В разпространявано във Фейсбук видео от интервю в телевизия „България 24“ се твърди, че идеята за въвеждане на военно обучение за учениците в 10 и 11 клас има за цел да подготви младежите за изпращане на фронта в Украйна. Досега това видео, в което тезите си излагат Сърнела Воденичарова от ГД „Народна мрежа“ и Христо Лафчиев – ядрен физик, е преглеждано близо 40 000 пъти и е споделено над 1500 пъти, съобщава БНР.

Твърдение: Български младежи ще бъдат изпращани на фронта след два месеца военно обучение, което ще представлява сглобяване и разглобяване на автомати.

Откъде тръгва всичко –  дозата истина в морето от дезинформация

На 23 февруари тази година за обществено обсъждане беше публикуван проект на наредба за военно обучение за учениците от 10 и 11 клас от следващата учебна година. Текстът може да бъде открит в Портала за обществени консултации към Министерския съвет, Проект на Наредба за обучение на ученици и студенти, Раздел II от документа.

В проектонаредбата обаче никъде не се споменава, че учениците ще разглобяват и сглобяват оръжия, ще придобият военна подготовка или че след обучението ще бъдат изпращани на фронта.

В документа ясно се посочва, че обучението ще е в рамките на 5 учебни часа за 10 клас и 5 учебни часа за 11 клас. Десетокласниците ще усвояват знания за защита на родината, за гражданско-военните отношения, за оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер и други.

Обучението в 11 клас включва теми като въоръжени сили на Република България, мисии и задачи на въоръжените сили, участие в операции и мисии извън страната, същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, преминали подготовка  за обучение на ученици.

Министерството на отбраната категорично заявява, че няма да изпраща войски или младежи в Украйна.

В позиция до Българското национално радио от ведомството категорично заявяват, че учениците няма да придобият военна квалификация, нито ще бъдат обучавани как да боравят с оръжие.

Планираното обучение не е военна подготовка.

„Учениците не се водят на военен отчет. Военна подготовка се провежда само с български граждани на доброволен принцип съгласно Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

На учениците няма да бъде предоставяно оръжие, на което нагледно да се показва реда за сглобяване и разглобяване. Подготовката ще бъде теоретична с представяне на поуки от практиката. Като пример може да бъде посочено използване на предварително подготвени презентации, включващи снимков и видеоматериал по изучаваната тема“, посочват от Министерството на отбраната.

Учениците не се вписват на военен отчет и не подлежат на мобилизация.

„По смисъла на чл. 56 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, учениците от 10-и и 11-и клас преминават обучение в часа на класа на общообразователна тематика, свързана с усвояване на знания за защитата на родината и придобиване на умения действията им за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили“.

Какъв е редът при евентуална мобилизация и какво представлява подготовката на военни кадри?

„Съгласно чл. 19, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България президентът на Република България по предложение на Министерския съвет обявява обща или частична мобилизация.”

Освен позицията на Министерството на отбраната като страна по казуса, потърсихме мнението и на военния експерт ген. Съби Събев – бивш представител на България в НАТО и член на Съюз на офицерите от резерва “Атлантик”. Той също потвърди, че няма никаква опасност за учениците при евентуално въвеждане на военно обучение и подчерта разликата между военното обучение, което има за цел да даде базова информация на учениците, и същинската военна подготовка:

“Това, което се предлага, е най-общо информативно – да се запознаят учениците от 10 и 11 клас с най-общите положения, касаещи отбраната на страната. (…) За да се участва в отбраната на страната, трябва да имат определена военна подготовка. Абсурд е да бъде дадена за 10 часа, абсурд е да бъде дадена и за 2-3 месеца.”

Военната подготовка се извършва на доброволен принцип и в зависимост от военноотчетната специалност, като овладяването на основите ѝ може да отнеме 4-5 до 6 месеца, подчерта ген. Събев:

“За по-специфични специалности може да отнеме и до 1 година. Неслучайно у нас наборната военна служба беше 2 години. После беше намалена на 1 година, преди вече окончателно да бъде премахната. Съгласно Закона за отбраната на въоръжените сили тази подготовка е доброволна. Ясно е посочено в чл. 3а на този закон, че подготовката на гражданите за защита на Отечеството се извършва на доброволен принцип.

Военната подготовка се осъществява във военно-учебни центрове, а пък за студенти, които възнамеряват да се присъединят към доброволния резерв на страната като офицери от резерва, тя преминава и във военни училища или академии, където се извършва по специална програма и трае няколко месеца – минимум 6-8 месеца до 1 година. Още разяснения по темата можете да чуете в звуковия файл.

Заключение

Твърдението, че български младежи ще бъдат изпращани на фронта след два месеца военно обучение, което ще представлява сглобяване и разглобяване на автомати, е НЕВЯРНО. В позиция от Министерството на отбраната посочват, че в обсъжданата пооектонаредба за военно обучение се предвижда учениците от 10 и 11 клас да усвояват единствено теоретични знания.

Те няма да придобиват военна квалификация, да боравят с оръжия и не подлежат на военна мобилизация. В допълнение военният експерт ген. Съби Събев подчерта, че планираното обучение ще даде едва базова информация на учениците по основни теми и то не се равнява на военна подготовка, придобиването на която отнема месеци и дори години.  https://blitz.bg/