Стена на доброто в третите класове

0
441

Стоп на агресията в училище! Ние сме приятели! Не се страхувай да бъдеш добър! Взаимопомощ, съпричастност, подкрепа, внимание, помощ, доброта! Това са част от посланията, които учениците от третите класове в СУ „Петко Рачов Славейков“ подредиха в Стена на доброто, обявявайки се срещу насилието и агресията в училище. Проявата е в Деня на розовата фланелка, приет като Световен ден против тормоза в училище.
Чрез розови сърца, балони, тениски, цветя, малките славейковци изразиха своето желание за повече приятелство и доброта, съпричастност и толерантност в отношенията между всички. Нека да има любов по целия свят, пожелаха третокласниците.
Световният ден против тормоза в училище се отбелязва в последната сряда на месец февруари. За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.