Старозагорското село Ракитница отбелязва днес своя празник и Деня на плодородието

0
9


В деня на св. Йоан Рилски старозагорското село Ракитница ще отбележи своя празник. Това съобщават на официалната фейсбук страница на населеното място. Жителите и гостите на селото ще отбележат и Деня на плодородието.

Тържеството с богата празнична програма ще започне след обяд в парка до чешмата. 

За доброто настроение на всички ще се погрижат Бетина Драгиева, Божидара Пенева, Патрисия Динева, мъжка фолклорна група от опанското село Тракия и фолклорна танцова формация „Настроение“ от Стара Загора.

Както БТА писа, в празничния ден църковна книга, дарена преди 124 години на местния храм „Св. Иван Рилски“, ще се завърне в светата обител.  Историята започва още през ноември 1900-тната година, когато Заню Богданов е решил да подари църковната книга – Служебник, използвана в православната богослужебна практика. Книгата съдържа богослужебни текстове, които се произнасят от свещениците и дяконите по време на литургия, поради което е наричана още Литургион.

От дарствения надпис на титулната страница добре личат всички обстоятелства около дарението, името на храма „Св. Иван Рилски“ и мястото, в което той се намира – с. Белчево (старото име на Ракитница). За разлика от селото, храмът е съхранил името си непроменено. „Той е построен през 1901 г. и явно още година преди това някогашните жители са започнали да събират икони, чаши и всякаква църковна утвар“, разказа заместник-кметът на община Стара Загора Павлина Делчева.

/РБ/



Източник БТА