Старозагорската опера открива новия балетен сезон с „Копелия”

0
1


Новият балетен сезон за Държавна опера – Стара Загора ще бъде открит утре, 19 октомври, с предпремиера на балета „Копелия” от Лео Делиб. Това става ясно от програмата с предстоящи събития, публикувана на официалния сайт на културната институция.

Автор на костюмите и декорите е Салваторе Руссо. Хореограф на постановката е балетният артист и дъгогодишен премиер солист на балета на Римската опера Луиджи Мартелета. 

В спектакъла на балета „Копелия” зрителите ще видят в ролята на Сванилда примабалерината Анелия Димитрова, в ролята на Франц ще танцува Фиорди Лоха, а в ролята на Копелиус – Калин Любенов. Участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера с художествен ръководител примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова.

Музиката на балета „Копелия, или момичето с емайловите очи” е  дело на френския композитор Лео Делиб (1836–1891 г.). У нас „Копелия” е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Затова датата на премиерата – 22 февруари 1928 г., се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. 

„Копелия” има две премиерни постановки в Стара Загора – първата се състои на 15 януари 1951 г. с балетмайстор Анна Воробьова, диригент Симеон Фетваджиев, режисьор-консултант Мишо Хаджимишев, художник Петър Русков. Следва премиера 20 години по-късно: на 9 декември 1971 г., хореография и постановка Димитър Ценов, диригент Веселин Ненов, художник Любомир Цакев-гост. 

Премиерните спектакли на класическа постановка на балета „Копелия” на Държавна опера – Стара Загора ще се състоят на 29 и 30 ноември 2024 г. и са включени в програмата на 54-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство, който ще се проведе от 21 ноември до 4 декември. 

/ХК/



Източник БТА