Подсъдимият по делото за взривения влак очакваше да получи $15 хил. от СБУ.

 

Руслан Сидики, който извърши взрива на железопътни релси край Рязан, очакваше да получи 15 хиляди долара от Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Правоохранителните органи съобщиха това за ТАСС на 21 юли .

„По време на разследването Сидики напълно призна вината си и се разкая за действията си. За извършения от него атентат украинските спецслужби, с които преди това се е свързал по своя инициатива в един от забранените в Русия месинджъри и е бил вербуван, обещават да му платят 15 хиляди долара, колкото и да е странно, той не получава обещаните пари ”, съобщиха от агенцията.

Събеседникът поясни, че Сидики, след като е изпуснал два влака с военнослужещи и оръжие, е извършил експлозия за трети път, унищожавайки товарен влак с торове.
За задържането на руски и италиански граждани, заподозрени в извършването на терористична атака в района на Рязан, в резултат на която дерайлираха 19 вагона на товарен влак , стана известно на 1 декември. По време на разпита задържаният признал вината си и казал, че през февруари е бил вербуван от служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна в Истанбул, пише ИЗВЕСТИЯ.

Според разследващите на 11 ноември заподозреният е взривил железопътна линия в района на Рязан, докато минавал товарен влак. В резултат на това 19 вагона са дерайлирали, а 15 са се преобърнали. Съобщава се, че помощник-машинистът е получил леки наранявания в резултат на дерайлирането на влака.

На 1 декември Сидики разказа подробностите за подготовката на терористичната атака . Той разказа, че до местопрестъплението е отишъл с велосипед с раница. Освен това задържаният показал на служителите на реда откъде и по какъв път точно е стигнал до мястото на взрива.