Среща на върха на БРИКС в Москва. Какво обсъждат представители на медиите от 45 държави?

0
37
Ðîññèÿ. Ìîñêâà. Ìèíèñòð èíîñòðàííûõ äåë ÐÔ Ñåðãåé Ëàâðîâ (íà ýêðàíå) âî âðåìÿ âûñòóïëåíèÿ íà öåðåìîíèè îòêðûòèÿ Ìåäèàñàììèòà ñòðàí ÁÐÈÊÑ â Öåíòðå ìåæäóíàðîäíîé òîðãîâëè (ÖÌÒ). Ñåðãåé Êàðïóõèí/ÒÀÑÑ

В Москва бе открита седмата медийна среща на върха на БРИКС. То ще продължи до 17 септември. Събитието събра мениджъри и водещи специалисти от повече от 60 медии от 45 държави. Основната площадка на форума беше Международният търговски център.

В рамките на панелните дискусии се планира да се обсъди ролята на медийната общност на БРИКС за укрепване на стабилността в многополюсния свят, както и технологичните аспекти на информационното взаимодействие между страните-членки на асоциацията.
Медийната среща на върха се провежда за първи път като нов формат на BRICS Media Forum – неправителствена, нестопански платформа за диалог между водещите медии на страните членки на асоциацията.

Широкият кръг от участници подчертава значението на медийната среща на БРИКС, каза при откриването на форума първият заместник генерален директор на ТАСС Михаил Гусман.

„Нашата медийна среща на върха се провежда по формулата БРИКС +, така че тук имаме широк кръг от участници, за което сме много щастливи. Искрено ви приветстваме всички. Особено се радваме да ви видим тези дни в Москва. Дори се уверихме, че московското време е благосклонно към нас“, отбеляза Гузман.

Медийният форум на БРИКС е създаден през 2015 г. по инициатива на китайската информационна агенция Синхуа. Домакин на събитието оттогава е страната, председателстваща БРИКС. Тази година това е Русия.

По-рано артисти от страните от БРИКС се представиха на концерта на Форума на обединените култури в Санкт Петербург. Руските изпълнители участваха в международни дуети с колеги от Обединените арабски емирства, Индия, Китай, Южна Африка и Бразилия.