Среща между Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу (ОБЗОР)

0
819

Тясното сътрудничество между Русия и Турция за Сирия може да има голям принос за реализирането на решенията на международната общност, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след преговорите с турския си колега Мевлют Чавушоглу. „Смятам, че много тясното сътрудничество между Русия и Турция за сирийския въпрос ще окаже реален принос за изпълняването на тези решение, които международната общност прие. Става дума за ситуациите, когато нашите колеги от ООН, на които им е заръчано да провеждат всеобхватни междусирийски преговори, по някакви причини не могат да направят това.

Ние не можем да чакаме безкрайно дълго, бъдещето на Сирия трябва да се определи от самите сирийци. Русия и Турция в практическите въпроси по всякакъв начин ще помогнат да се създадат необходимите благоприятни условия за техния всеобхватен диалог“, обясни Лавров.
Освен това той посочи, че нито Русия, нито Сирия са отговорни за смъртоносното нападение срещу турските войници в Сирия, които бяха ранени и убити при въздушно нападение по време на операция на подкрепената от Турция Свободна сирийска армия в северните части на Сирия.
На свой ред Чавушоглу подчерта, че Анкара смята сирийския лидер Башар Асад за отговорен за убийствата в страната, но ще води политика, която съвпада с позициите на Русия.
„Ние сме за териториалната цялост на Сирия. Затова, говорейки за цялост, ние, разбира се, сме длъжни да бъдем всеобхватни и нашата позиция продължава също да бъде всеобхватна: всички страни и всички гледни точки ще бъдат изслушани и взети под внимание“, подчерта турският министърът.
Чавушоглу отбеляза също така, че той и неговият руски колега са се съгласили, че е необходимо да се постигне примирие в Алепо. „Трябва да бъде постигнато примирие в цяла Сирия, особено в Алепо“, коментира турският министър.
Лавров също поясни, че трябва да се сложи край на кръвопролитията в Сирия и региона, че Москва е готова да разговаря с всички страни във войната и че ще продължи сътрудничеството си с Анкара. Същевременно обаче руският министър обясни, че страната му няма да преустанови операциите си в източните части на Алепо и ще спаси града от това, което той определи като „тероризъм“.  http://www.focus-news.net/