На 5-6 август в саудитския град Джеда се проведоха консултации относно перспективите за мирно уреждане на Украйна. На събитията присъстваха представители на повече от 40 държави. Русия не е получила покана за срещата.

Нямаше официално комюнике след срещата, на която украинската страна представи така наречената мирна формула на президента Володимир Зеленски. На консултациите обаче бяха представени други мирни инициативи.

ТАСС събра основните моменти от преговорите в Саудитска Арабия.

Участници в консултациите

Според Саудитската агенция за пресата в консултациите в Джеда са участвали съветници по националната сигурност и представители на повече от 40 държави и международни организации, включително Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Египет, Индия, Катар, Китай, Обединените арабски емирства , САЩ, Турция, Украйна, Франция, Чили и ООН.

По време на консултациите на 5-6 август украинската делегация проведе двустранни разговори с емисари от повече от 30 държави. Сред тях бяха делегации от Бахрейн, Германия, Дания, Испания, Италия, Канада, Катар, Норвегия, Полша, Република Корея, Саудитска Арабия, Словакия, САЩ, Турция, Финландия, Франция, Швеция, Южна Африка и Япония, както и служител от Европейската комисия. Както уточни ръководителят на украинската делегация Андрий Йермак, много двустранни срещи бяха посветени на прилагането на така наречената украинска мирна формула, предложена от президента Володимир Зеленски.

Мирни инициативи

По-рано в Киев изразиха желание да свикат среща за насърчаване на така наречената мирна формула на украинския президент Володимир Зеленски. Участниците в консултациите в Джеда решиха да създадат работни групи, които да го обсъдят.

Според агенция ДПА, която се позовава на два дипломатически източника, първоначално е трябвало да се обсъжда само така нареченият мирен план на Зеленски, но в Джеда е предложена друга мирна инициатива . Тя, заедно с няколко държави, беше представена от страната домакин – Саудитска Арабия. Предполагаемата част от плана е запазване на целостта на Украйна, прекратяване на огъня на всички фронтове, започване на мирни преговори под наблюдението на ООН и размяна на пленници.

Ли Хуей, специален представител на китайското правителство по евразийските въпроси, също изрази позицията си за Украйна в Джеда . Това съобщи китайското външно министерство, като отбеляза, че е необходимо да се придържаме към китайския мирен план за ситуацията в Украйна.

Инициативата на КНР, която беше публикувана през февруари, включва 12 точки, включително призиви за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на сигурността на всички страни и отказ от налагане на едностранни санкции без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

Според съветника по националната сигурност на индийския премиер Аджит Довал всяко от предложените предложения има положителни аспекти, но нито едно от тях не е приемливо за Москва и Киев.

Резултати от консултации

Официално комюнике след срещата не е публикувано. Според европейски дипломат, цитиран от британския вестник The Financial Times, преговарящите в Джеда са се съгласили, че „зачитането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна трябва да бъде в основата на всяко мирно споразумение“.

На свой ред ръководителят на украинската делегация Ермак характеризира положително срещата, като призна, че са били представени “различни гледни точки”.

Основният резултат от срещата беше решението за продължаване на преговорите за Украйна. Нови консултации може да се проведат преди срещата на върха на Г-20 през септември. Тази информация, позовавайки се на високопоставен представител на френското външно министерство, съобщава Bloomberg.

Така страна от глобалния юг може да бъде домакин на нова среща за Украйна , пише седмичникът Le Point, позовавайки се на дипломатически източници.

Реакцията на Москва

Руският заместник външен министър Сергей Рябков каза , че Русия ще обсъди резултатите от консултациите за Украйна в Джеда с партньорите от БРИКС, които участваха в срещата. Той също така предположи , че усилията на Запада да мобилизира Глобалния Юг да подкрепи формулата на украинския президент Володимир Зеленски са обречени на провал.

Според постоянния представител на Руската федерация към международните организации във Виена Михаил Улянов консултациите в Джеда не биха имали смисъл без участието на Русия.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки срещата, проведена в Саудитска Арабия, заяви , че Киев и Западът, прокарвайки „формулата“ на Зеленски, се опитват да омаловажат инициативите на други страни и да монополизират правото да номинират тях. Както подчерта дипломатът, планът на Зеленски е безсмислен ултиматум към Русия и нито една от 10-те точки „не е насочена към намиране на преговори и дипломатическо решение на кризата“. В същото време тя отбеляза, че Русия високо цени посредничеството и хуманитарните инициативи, идващи от „приятели от страните от Глобалния Юг“ и насочени към постигане на мир. Захарова също подчерта, че без участието на руската страна и „отчитайки нейните интереси, никакви срещи по украинската криза нямат и най-малка добавена стойност“.

Според председателя на комисията по международни отношения на Държавната дума Леонид Слуцки срещата в Джеда е показала , че здравият разум ще надделее в света по отношение на ситуацията в Украйна. Той добави, че въвеждането на формулата на Зеленски в Саудитска Арабия е „опит на колективния Запад да провокира антируските си подходи към региона на Глобалния юг“, който „претърпя пълен провал“.