Rafael Nadal of Spain celebrates his victory over Marton Fucsovics of Hungary during the men's singles tennis competition, at the 2024 Summer Olympics, Sunday, July 28, 2024, in Paris, France. (AP Photo/Manu Fernandez)

 

Краят на една ера

Легендарният испанец Рафаел Надал обяви, че се оттегля. Тенисистът се сбогува с феновете си на 12 езика. Последният му турнир ще бъде Купа Дейвис. Вярно, Рафа отдавна не е показвал играта, която вдъхновява. Контузии преследваха легендата. Последният турнир, в който Надал участва, беше Олимпиадата в Париж. Но там той беше елиминиран във втория кръг. Рафаел има две олимпийски златни медала. Печелил е турнири от Големия шлем 22 пъти. Той също така държи уникален рекорд. Надал е 14-кратен шампион на Ролан Гарос. Никой друг тенисист в света не е печелил турнир от Големия шлем повече пъти.

Страст към моторния спорт

Улиците на Йоханесбург за няколко часа се превърнаха в рай за феновете на моторния спорт. Колоритното шоу с ревящи коли привлече 20 хиляди души. Фестивалът на улица Катрин бе открит от британския пилот Дейвид Култард. Той караше легендарния болид от Формула 1, останал в историята като най-доминиращия автомобил в кралските състезания. Щафетата пое световноизвестният сензационен дрифтър, който демонстрира невероятни умения за забавление на публиката. И местни дрифтъри се присъединиха към него в поредица от вълнуващи каскади. Програмата на шоуто беше допълнена от литовския стънт пилот Арунас Гибеза.

Празнична битка

Есенният фестивал в Япония завърши с бой. И това е добре, защото сблъсъците в Мацуяма са традиция! Всяка година в последния ден от фестивала стотици хора излизат по улиците на града и се придвижват към гара Дого Онсен. Участниците образуват тълпи, които символизират едно от 24-те светилища на града. В същото време те носят микоши /преносими/ светилища. По пътя те са придружени от барабани и песнопения. Щом две тълпи се срещнат, те, като сумисти, надават ужасяващ писък и се втурват един срещу друг. Победители са тези, чиито микоши могат да издържат на яростна свада и да останат в ръцете им.