“Лъвовете” успяха! България е на полуфинал в Берлин

Волейболистите от националния отбор на България се класираха за полуфиналите на олимпийската квалификация в Берлин. В третия си мач от група „В“ срещу европейския шампион Сърбия момчетата на Силвано Пранди се нуждаеха от два гейма, за да продължат напред . С много вдъхновена игра те постигнаха целта си.  Нашите момчета спечелиха първия гейм с 25:21. Във втората част след  много равностойна игра сърбите се наложиха с 26:24. След това обаче „лъвовете“ спечелиха третия гейм с 25:22 и лишиха съперника си от шанса да играе в Токио.

За четвъртия гейм Силвано Пранди пусна в игра резервите. Те загубиха четвъртия гейм с 25:20, но измъкнаха тайбрека с 15:13, а с това и мача с 3:2 гейма.

Така „лъвовете“ завършват на първо място в групата с три победи от три мача и днес ще играят на полуфиналите с втория в другата група – Словения или Германия. За Токио се класира само отборът, спечелил квалификационния турнир в Берлин.

СЛОВЕНИЯ ИЗЛЪГА ГЕРМАНИЯ И СЕ КЛАСИРА ЗА ПОЛУФИНАЛИТЕ В БЕРЛИН

Европейският волейболен вицешампион Словения се класира за полуфиналите на олимпийската квалификация за мъже в Берлин. Играчите на Алберто Джулиани обърнаха и се наложиха много трудно над домакините от Германия с 3:2 (32:34, 25:20, 19:25, 25:21, 15:12) във втория си мач от Група „А” на турнира, игран пред близо 2500 зрители в емблематичната “Макс Шмелинг Хале”. По този начин словенците имат 2 победи от 2 мача и 5 точки, с което станаха сигурни полуфиналисти на олимпийската квалификация. От друга страна, това бе последната среща за Бундестима, който също намери място на полуфиналите, като завършва с 2 победи, 1 загуба и 7 точки. Снощи бе последната среща от групата между Словения и Чехия, като при победа с 3:0 или 3:1 гейма, европейските вицешампиони ще завършат на първо място, а Германия ще остане на второ.

Германците играха целия мач без контузената си звезда Георг Гроцер. Диагоналът на Бундестима е получил травма на десния прасец по време на предишния мач на тима срещу Белгия и е минал преглед на магнитен резонанс с надеждата, че контузията му не е сериозна и той да помогне на Германия в оставащите мачове.

Освен това от втория гейм нататък италианският селекционер на домакините Андреа Джани започна да прави множество промени и смени и това допълнително повлия върху развоя на срещата. Така се получи много равностоен мач, в който краен победител излезе Словения.

Най-полезен за словенския тим стана Клемен Чебул със страхотните 25 точки (1 блок, 4 аса, 65% ефективност в атака и 43% позитивно посрещане) за победата. Тончек Щерн пък добави още 20 точки (1 блок и 63% ефективност в атака) за успеха. За Бундестима Симон Хирш приключи с 18 точки (1 блок, 2 аса и 56% ефективност в атака). Рубен Шот пък се отчете с 14 точки.

ФЕДЕРЕР И НАДАЛ ЩЕ ИГРАЯТ БЛАГОТВОРИТЕЛНО В ПОМОЩ НА АВСТРАЛИЯ

Роджър Федерер, Рафаел Надал и Серина Уилямс ще участват в демонстративен мач по тенис преди Откритото първенство на Австралия. Целта на проявата е събиране на финансови средства за жертвите на пожарите в Австралия. Огнената стихия се разпростря върху общо 10.3 милиона хектара от континента в южното полукълбо.

Пожарите отнеха живота на 26 души, убиха над 500 милиона животни и унищожиха над 1000 къщи. Всички парични средства, спечелени от демонстративния мач с участието на някои от най-големите звезди в тениса, ще бъдат дарени за благотворителната кауза. Цената на един билет за демонстративния двубой на 15 януари на “Род Лейвър Арина” е 54 австралийски долара (37.10 щатски долара).

В благотворителната инициатива за събиране на финансови средства в помощ на пострадалите от пожарите в Австралия се включиха още тенисистът Ник Кириос, както и баскетболистът от НБА Дирк Новицки. Тенис Австралия дарява по 100 австралийски долара (68,67 щатски долара) за всеки записан ас по време на отборната надпревара ATP Cup в Бризбън, Пърт и Сидни.

Първият за годината турнир от веригата “Големия шлем” започва на 20 януари.

СЕРИНА И КАРОЛИН ОТСТРАНИХА ВОДАЧКИТЕ В ОКЛЪНД

Серина Уилямс и Каролин Вожнячки продължават победния си поход при двойките на турнира ASB Classic в Оклънд след впечатляваща победа на четвъртфиналите над водачките в основната схема Каролин Доулхайд и Йохана Ларшон с 6:2, 6:1.

Американката и датчанката, които са най-добри приятелки, но за пръв път си партнират на корта, отнесохе съперничките си след едва 54 минути игра. Те направиха пробиви в първия и третия гейм на първия сет, а във втория бяха дори още по-убедителни и след нови три пробива стигнаха до успеха. “Щастлива съм, че записах втората си победа на двойки за 10 години. Но имам най-добрия партньор”, пошегува се Вожнячки, която ще прекрати кариерата си след Откритото първенство на Австралия.

В спор за място на финала Каролин и Серина ще срещнат победителките от сблъсъка между Кравчук/Зигемунд и Флипкенс/Ван Утванк.

ШАРАПОВА ПОЛУЧИ “УАЙЛД КАРД” ЗА ОСНОВНАТА СХЕМА ЗА AUSTRALIAN OPEN

Рускинята Мария Шарапова получи получи “уайлд кард” за основната схема за Откритото първенство на Австралия по тенис. Шампионката от 2008 година Шарапова падна до 147-ото място в световната ранглиста, след като заради операция на рамото тя участва в едва осем турнира през последната година.

32-годишната рускиня загуби първия си мач от септември насам в първия кръг на надпреварата в Бризбейн от квалификантката Дженифър Брейди (САЩ) с 6:3, 1:6, 6:7(3). След поражението тя се оплака, че е страдала от вирусна инфекция през последните седмици и дори е трябвало да посети болница.

Откритото първенство на Австралия започва на 20 януари в Мелбърн.

КРИСТИНА ПЛИШКОВА ДЕТРОНИРА САБАЛЕНКА

Шампионката от миналия сезон Арина Сабаленка отпадна във втория кръг на турнира по тенис в Шънчжън, Китай. Представителката на Беларус, поставена под номер две в основната схема, загуби изненадващо с 4:6, 4:6 от Кристина Плишкова.

21-годишната Сабаленка, заемаща 11-о място в световната ранглиста, допусна по един пробив и в двата сета, докато чехкинята се възползва от първия си мачбол, за да победи след 90 минути. Сабаленка пропиля 11 точки за пробив при сервис за чешката тенисистка. В следващия кръг 27-годишната Кристина Плишкова ще играе срещу Катерина Бондеранко, победила представителката на домакините Шуай Чжан със 7:6 (8), 6:3.

Поставената под номер едно в схемата Белинда Бенчич също приключи участието си в турнира. Швейцарката загуби в три сета с 3:6, 6:3, 3:6 срещу Ана Блинкова в среща от първия кръг, продължила близо два часа. Следващата съперничка на рускинята в Китай е Зарина Диас от Казахстан.

ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН ЗАПОЧНА ГОДИНАТА С РЕКОРД

Европейският шампион в мятането на диск за юноши под 20 години Ясиел Браян Сотеро започна годината с рекорд. Испанецът, който навърши 18 миналата седмица, записа най-силния опит в кариерата си. На състезание в Гран Тарахал той изпрати уреда с тегло 1.75 кг на 64.68 метра и постави нов национален рекорд за юноши под 20 години. Той прибави точно един сантиметър към предишното върхово постижение.

Голямата цел пред Сотеро тази година е злато на Световното първенство под 20 години в Найроби (Кения) през юли. Ако успее, той ще постигне златни медали на три поредни големи първенства – през 2017 г. стана европейски шампион за юноши под 18 години, а през 2018-а спечели континенталната титла за юноши под 20 години.

ОСМА ПОРЕДНА ПОБЕДА ЗА “СВЕТКАВИЦИТЕ”

Тампа Бей Лайтнинг постигна осмата си поредна победа в Националната хокейна лига. У дома “светкавиците” разгромиха с 9:2 канадския Ванкувър Канъкс.

Картър Ферхеге записа първия си хеттрик в НХЛ, а домакините реализираха цели шест гола през втората третина, в това число и три в рамките на по-малко от две минути. Тайлър Джонсън, Стивън Стамкос, Алекс Килърн, Никита Кучеров, Ерик Чернак и Брейдън Пойнт също се разписаха за успеха на Тампа, като така бе сложен и край на серията на Ванкувър от седем поредни победи.

За канадския отбор точни бяха Елиас Петершон и Луи Ериксон.

 

SN 7