Днес /9 януари/, от 17.30 ч., в Художествена галерия – Добрич, Драгни Драгнев ще представи пред почитателите си своята нова книга с есета и разкази „Да ти кажа, че те обичам“. За книгата, която излиза под знака на Издателство „Матадор 74“, ще говори проф. Димитрина Каменова. Организатори на събитието са Община град Добрич, Сдружение на писателите – Добрич и Художествена галерия – Добрич.

 

Драгни Драгнев е роден на 5 януари 1939 г. в Добрич. Дипломира се със специалностите „Българска филология“ и „История“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Дълги години работи като журналист във в. „Добруджанска трибуна“ и БТА. Първите си стихотворения публикува във вестници и списания във Варна, Добрич и София. Първата му поетична книга „Жътва” излиза през 1976 година.  Драгни Драгнев е автор на повече от 10 стихосбирки, повести, романи, новели и на исторически драми за кан Аспарух и кан Тервел. Написал е публицистичните книги „Кръгът на Дора Габе”, „Нашата Дора Габе” и „Мъдрецът и Птицата”. Основна тема в творчеството му е съдбата на Добруджа в миналото и днес. Стихове на Драгни Драгнев са превеждани на руски, украински и унгарски език. Членува в Сдружението на писателите в Добрич. Член e на Съюза на българските писатели.


Носител е на много награди от национални литературни конкурси. През 2018 година Община град Добрич го удостои с високото Отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе.