• Документът предвиждаше улеснено преминаване на границата за жителите на пограничните райони на двете страни

МОСКВА, 29 ноември. /ТАСС/. Споразумението между Руската федерация и Украйна относно реда за преминаване на държавната граница от жителите на пограничните райони престана да се прилага на 9 ноември. Съответното съобщение на руското министерство на външните работи е публикувано на официалния портал за правна информация .

„На 9 ноември 2023 г. споразумението между правителството на Руската федерация и Кабинета на министрите на Украйна за процедурата за преминаване на руско-украинската държавна граница от жители на граничните райони на Руската федерация и Украйна, подписано в Донецк на 18 октомври 2011 г. е прекратено“, се казва в документа.

През декември 2022 г. кабинетът на министрите на Украйна одобри законопроект за прекратяване на споразумението с руското правителство относно процедурата за преминаване на границата от жители на граничните райони на двете страни. Документът предвиждаше улеснено преминаване на границата за определени категории граждани.

По-рано престана да действа и споразумението между Москва и Киев за сътрудничество и взаимодействие за развитие на контролно-пропускателните пунктове на границата.

От 1 юли 2022 г. в Украйна е в сила визов режим за руски граждани. Решението беше взето от украинското правителство по инициатива на президента Владимир Зеленски. Украинските власти твърдят, че визовият режим се въвежда за противодействие на заплахите за националната сигурност. Москва посочва, че е невъзможно то да бъде изпълнено в условията, когато Украйна е скъсала дипломатическите отношения с Руската федерация, а това решение само демонстрира неадекватността на официален Киев.