На 17 декември в 1:59 часа пекинско време сондата „Чан‘ъ-5“ се приземи на определената за кацане площадка „Съдзъуанци“ във Вътрешна Монголия, с което лунната ѝ мисия бе завършена успешно. Генералният секретар на ЦК на ККП, председател на КНР и на Централната военна комисия Си Дзинпин изпрати поздравителен адрес, в който поздрави екипа и всички участници в проекта.

В него Си Дзинпин посочва също, че „Чан‘ъ-5“ е най-сложния космически проект, с най-модерни технологии и първото вземане на проби от космически обект и връщането им на Земята от Китай, което ще допринесе за проучването на произхода на Луната и еволюцията на Слънчевата система. Това е и символ за големия напредък на страната в изследването на космоса.

В поздравителния адрес Си Дзинпин подчертава, че човечеството ще продължи да изследва космоса, като в същото време изразява надежда учените в сферата да преодолеят трудностите и постепенно да стартират проучването на междузвездното пространство, както и да допринесат за мирното използване на космоса и изграждането на общността на споделената съдба.

http://bulgarian.cri.cn