С указ президентът Румен Радев назначи от 12 май служебно правителство на България. Тази сутрин в президентството правителството положи клетва

Румен Радев:

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Уважаеми секретари и съветници,

Уважаеми представители на медиите,

Дами и господа,

След изчерпване на заложените в Конституцията възможности за съставяне на правителство от партиите от 45-ото Народно събрание с указ № 129 от днес назначавам служебно правителство. Служебното правителство ще управлява България до създаването на ново, редовно правителство, което, надявам се, да бъде излъчено от следващото 46-то Народно събрание след провеждане на насрочените от мен избори на 11 юли. Четиридесет  и петият парламент бе белязан с много емоции, макар и кратък, неговият живот не бе напразен, той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания, чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният  управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона и това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие, в него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди.  Той доказва онова, което, за съжаление, не бе постигнато в 45-ото Народно събрание: че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България. Нещо повече, оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от различни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България.

Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и разбира се засилена съпротивата от силите на статуквото. В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят  важни задачи:

–   Да гарантира нормалното функциониране на държавата;

–   Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот;

–   Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата;

–   И най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави, в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса.

Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе разработен изцяло в достатъчно секретна обстановка, без ясни публични критерии от предишното правителство, което отказа да го внесе в европейските институции. Без, в никакъв случай, да отричате труда на експерти, доказани в многобройни екипи, вие ще трябва да съпоставите критериите и показателите по европейските изисквания с предложените до момента. Ще трябва да отчетете в един голям дефицит от време и множество рационални предложения по този план, включително и от президентската институция.

Да напомня, предложихме пет конкретни проекта, основани на ясни принципи и приоритети, за инвестиции основно в човешкия капитал, за максимално обхващане на хората, за инвестиции в нови водещи световно признати технологии, за дигитализация и иновации, за опазване на българската природа, за прозрачно, отговорно и ефективно управление. Да напомня само някои от тези проекти. Те касаят едни отдавна заложени проблеми и необходимост от тяхното решаване в нашето общество:

–  Пълноценна, разгърната навсякъде в страната, спешна медицинска помощ по въздуха;

–  Иновативни, технологично перспективни, автономни проекти в енергетиката;

–  Ранна профилактика и диагностика на българското население с цялостен обхват;

–  Прекрасни условия за обучение на нашите деца в нови водещи технологии, дигитализация, иновативни методи;

–  Нови технологични и организационни решения за ефективно координирано наблюдение, мониторинг, управление на природната среда, природните ресурси, тяхната защита. Управлението при бедствия и аварии, катастрофи. Ефективното управление на селското стопанство, контрол върху безразборната сеч и застрояване в защитени територии.

Тоест прозрачност и ефективност на управлението. За съжаление тези проекти бяха неглижирани от досегашното управление и аз се надявам вие да подходите по-отговорно. Най-малко, защото сред вас са хората, с които заедно работихме по тях.

Искам да ви поздравя за куража да поемете отговорност в тази изключително сложна обстановка. Вярвам и в подкрепата на българското общество, което показа, че не иска да живее постарому.

В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост. Затова и моят избор се падна на хората пред вас.

София, 12 май /БТА/
Аз съм човек, който не дава празни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години, за това, че ще работя почтено, при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това каза назначеният за служебен премиер Стефан Янев при представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство, на официална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2.
Това ще очаквам и от назначените от президента служебни министри. Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите, каза Янев, който благодари за доверието и добави, че да бъде служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност.

Министър-председател на служебния кабинет става БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ СТЕФАН ЯНЕВ, сегашен секретар на президента по сигурност и отбрана и вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ, настоящ секретар по социални политики и здравеопазване на президента и социален министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, е назначен за служебен вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика.

БОЙКО РАШКОВ, бивш директор на Националната следствена служба, става служебен вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи.

АТАНАС ПЕКАНОВ, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания във Виена и член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента, е служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

Служебен министър на финансите става АСЕН ВАСИЛЕВ, завършил икономика в Харвард, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков.

ГЕОРГИ ПАНАЙОТОВ е назначен за служебен министър на отбраната. Той е дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие. Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк.

СТОЙЧО КАЦАРОВ става служебен министър на здравеопазването. Бил е депутат в 38-то и 39-то Народно събрание, както и заместник-министър на здравеопазването.

ВИОЛЕТА КОМИТОВА, която сега е преподавател в Архитектурния факултет на УАСГ, е назначена за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ, член-кореспондент на БАН и ръководител на лабораторията “Активни формулировки и материали” във Факултета по химия и фармация на СУ “Св.Климент Охридски”, става служебен министър на образованието и науката. В периода 2014-2016 г. е заместник-министър на образованието и науката, а през 2017 г. – служебен министър на образованието и науката.

Посланикът ни в Дания СВЕТЛАН СТОЕВ става служебен министър на външните работи. От 2012 до 2016 г. Стоев е посланик на България в Швеция, от 2016 до 2018 г. е директор на дирекцията “Държавен протокол” в МВнР.

ЯНАКИ СТОИЛОВ, член на НС на БСП, е служебен министър на правосъдието.

ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ, професор в Националната художествена академия, е назначен за служебен министър на културата.

АСЕН ЛИЧЕВ, експерт по управление на водите на национално ниво, става служебен министър на околната среда и водите. Той е магистър по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ.

ХРИСТО БОЗУКОВ, член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента и министър на земеделието и храните в служебното правителство на Огнян Герджиков, става служебен министър на земеделието, храните и горите.

ГЕОРГИ ТОДОРОВ е назначен за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тодоров е магистър по право, а професионалната му кариера преминава през Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес.

КИРИЛ ПЕТКОВ, един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, е служебен министър на икономиката.

АНДРЕЙ ЖИВКОВ, който в периода 2017-2018 г. е председател на управителния съвет на “Електроенергиен системен оператор” ЕАД, става служебен министър на енергетиката

СТЕЛА БАЛТОВА, доцент по икономика на бизнес услугите, е назначена за служебен министър на туризма. През 2007-2009 г. е заместник-председател на Държавната агенция по туризъм.

АНДРЕЙ КУЗМАНОВ, председател на Българската федерация по модерен петобой, е назначен за служебен министър на младежта и спорта.

Утре държавният глава ще представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство на официална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2.