След 6 месеца в килия пуснаха Петя Банкова от аферата “Митници”

0
4


  • Преди 7 дни е дала показания – според прокуратурата за другите обвинени, адвокатът ѝ отрича да е говорила срещу останалите в схемата
  • Прекарала повечето време в болници, диагностицирана е с рак
  • Нямала 10 000 лв. да плати гаранцията, внася я нейната защитничка

Бившата шефка на Агенция “Митници” Петя Банкова излезе на свобода срещу парична гаранция от 10 хил. лв. Това реши Софийският градски съд, който пусна обвинената за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още четирима души. Това са Стефан Димитров, бащата на Димитров – Марин, Никола Николов – Паскал, който бе обявен за общодържавно издирване, впоследствие открит в Сърбия, обвинен е и бившият шеф на МВР Живко Коцев.

Бившият директор на Агенция “Митници” има и повдигнато второ обвинение – за принуда. Според прокуратурата Банкова е командировала 18 души на различни позиции, някои от които са били повишавани. Впоследствие ги е принуждавала да приемат тези постове.

От ареста ѝ минаха шест месеца – малко под максималния срок, в който прокуратурата може да лишава обвиняеми от свобода, без да внася обвинителния акт в съда.

На последното заседание по делото адвокатите на арестуваната – Аделина Натина и Людмил Рангелов, представиха документи за здравословното ѝ състояние, което според тях се е влошило изключително много по време на престоя ѝ в следствения арест. Съдът прие няколко епикризи от различни болници в София.

“След последното пребиваване в “Пирогов” се установи, че страда от рак на червата и увредена жлъчка, която трябва да бъде отстранена – обясни пред магистратите адв. Натина. – Тя изкара последните месеци в различни болнични заведения.”

Юристката допълни, че е изпращала молби да бъдат предоставени нужните за лечението ѝ лекарства, но никой не ги е уважил. Също и че през цялото време, в което е трябвало да се лекува, това реално не се е случвало.

Наскоро Банкова е дала показания. Прокуратурата представи два протокола за разпити на обвиняемата от 10 октомври т. г., в които според държавното обвинение “съдейства на разследващите по отношение на останалите от престъпната група”, извършвали престъпления срещу данъчната и митническата система, както и за влияние върху нейни подчинени. Двамата ѝ защитници обаче опровергаха твърденията, че е дала информация на властите срещу другите.

“Подробно обясни, че не е имала информация и може да е предоставила някакви нейни заключения, но никога не е твърдяла за когото и да било, че е знаела да е вършил каквото и да било нередно”, допълни адв. Натина.

Съдът промени мярката за неотклонение на Банкова с два аргумента – нейното влошено здравословно състояние, както и онкодиагнозата, поставена ѝ, докато е зад решетките. Сред другите аргументи за пускането ѝ на свобода са, че няма опасност да се укрие, но и отпадналата реална опасност от извършване на друго престъпление. Нямало и как да въздейства върху свидетели, тъй като вече са събрани “гласните доказателствени средства”.

Съдът отчете, че на този етап от разследването не е отпаднало предположението за съпричастност към престъпленията, за които я обвиняват. Потвърждавало се и от свидетелските показания. Нямало доказателства, които да го разколебават.

Ако решението на съда не бъде протестирано, в края на седмицата Банкова ще напусне ареста.

“Аз, понеже съм нейна близка, ще внеса с мои лични средства гаранцията на Петя Банкова, понеже тя няма възможност – обясни след заседанието адв. Аделина Натина. – В четвъртък до 17 ч, ако няма протест, в петък сутринта ще ги внеса и депозирам съответната вносна бележка.”

Адв. Людмил Рангелов подчерта, че бившата директорка на Агенция “Митници” живее в панелен апартамент в кв. “Сухата река”, въпреки че всички очакват тя да е богата.





Източник 24часа