След скандалите с Facebook, сега е ред на YouTube

0
995
След поредицата скандали около поведението на Facebook през миналата година, сега вниманието се насочва към видеопортала YouTube. В свой репортаж Bloomberg съобщава, че ръководството на YouTube е пренебрегнало вътрешните предупреждения за опасни и вредни клипове в името на мотивирането на активността на потребителите.

В отделна публикация, онлайн изданието Motherboard допълва, че YouTube не изтрива неонацистки клипове и пропаганда дори и когато бъде подаден сигнал срещу тях. Порталът единствено премахва рекламите от тези клипове и понякога маха някои функции, но видеата остават.

Пред Motherboard компанията потвърждава, че е решила да не изтрива клиповете, а само да ограничи функциите им като коментари, “харесвания” и е добавила предупреждение за съдържанието. Говорител на портала коментира, че речта на омразата няма място в YouTube, като порталът търси начини да се пребори с нея, включително чрез добавяне на още модератори и повече изкуствен интелект.

Въпреки това организацията Counter Extremism Project (CEP) критикува YouTube. Според нея видеопорталът не взима проблема достатъчно сериозно и затова отказва да премахва подобно съдържание и все още хиляди такива кипове са качват всеки ден. Компанията казва, че това съдържание се засича по-трудно от алгоритмите и модераторите, отколкото терористичната пропаганда, която е еднотипна.

Според публикацията на Bloomberg това не е изолиран случай. Източниците на изданието, сред които има бивши и настоящи служители на YouTube, казват, че от години служителите предупреждават за опасното и вредното съдържание във видеопортала. Много често създателите на подобни клипове умишлено са на ръба на правилата, които забраняват реч на омразата и използват само намеци. Някои служители предлагали тези клипове да бъдат премахнати от системата за препоръка на още видеа, която е ключова за популярността на съдържанието в YouTube.

Тези и много други предложения обаче останали нечути от ръководството, което предпочитало да не “клати кораба”. Обвинения има и директно срещу изпълнителния директор на YouTube Сюзан Уожцики, като твърдят, че тя не искала да се занимава с тези проблеми, а да се грижи за бизнес делата на компанията.

Говорител на YouTube очаквано отхвърля обвиненията и казва, че компанията обръща внимание на проблемите и от 2017 г. насам разработва и пробва различни решения, които да оптимизират процеса по подбор и препоръчване на клипове на потребителите.

Според обвинителите обаче, това е практика от години и за ръководството е по-важно да генерира активност от потребителите и да ги задържа по-дълго в портала дори и това да води до проблеми. Порталът контрира, че отнема време и вече започва да въвежда и нови мерки, включително допълнителни обяснения, предупреждения и дори линкове към Wikipedia с повече информация по някои спорни или деликатни теми. Намирането на баланс между свободата на словото и ограничаване на вредното съдържание обаче ще продължи да бъде трудно.

Източник: www.vesti.bg