НАТО се готви да отвърне на руската агресия в Черно море

0
812

Хътчисън: „Много е важно Румъния, България и Украйна, както и Грузия, да имат сигурност”

НАТО е решено да гарантира безопасното преминаване на украински кораби през Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море и да засили въздушното наблюдение в района, съобщи американският пратеник в алианса.

Постоянният представител на САЩ в Организацията на Северноатлантическия договор, посланик Кей Бейли Хътчисън, заяви, че ще бъде одобрен пакет от мерки по време на двудневната конференция, която ще започне във Вашингтон в сряда.

„Мисля, че работим по пакет, който да представим на външните министри, като той ще засили наблюдението, както въздушното наблюдение, така и повече кораби на държави от НАТО, които влизат в Черно море, за да се уверим, че ще е безопасно за украинските плавателни съдове да преминават през Керченския пролив в Азовско море”, каза Хътчисън, цитирана от ТАСС.

Посланикът добави, че тези мерки са много важни, за да се гарантира, че „страните около Черно море са в безопасност от руска намеса”.

„Много е важно Румъния, България и Украйна, както и Грузия, да имат сигурност в тази зона на Черно море както за корабите, така и за безопасността си на сушата”, подчерта Хътчисън.

Американският посланик добави, че пакетът от мерки е изготвен след инцидента в Керченския пролив.

Според Хътчисън е „недопустимо украинските моряци да се държат все още в затвор в Москва”. Тя твърди, че хората трябва да се убедят, че „има възможност да се сдържи агресията на Русия”.

Освен това Хътчисън обвини Русия в нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие. Както тя твърди, САЩ са били принудени да спрат да спазват споразумението, тъй като е трябвало „да регулират военния потенциал, като се опитват да сдържат онези, които нарушават самия договор”.

Източник: www.vesti.bg