Последните данни сочат, че броят на загиналите от мощното земетресение в Турция и Сирия вече надхвърли 26 000 души. Спасителните операции продължават.

Въпреки минусовите температури и изтичащото време от понеделник насам се откриват още оцелели. Защото надеждата да бъде спасен още един живот не умира. Днес от България ще тръгне нова група доброволци към Турция, сред които ще има медици.

„За съжаление, очакваме числото от 23 000 загинали да се увеличи, тъй като в много населени места изобщо не са пристигали спасители и представители на властите, които да регистрират колко хора се издирват“, заяви Иван Георгиев по бТВ.

Той добави, че нощите са студени, температурите падат до минус 8-9 градуса.

„Спасителите казват, че надежда продължава да има и дават пример с най-дълго оцелелият под руините човек. Това е случай от Япония, където пострадал оцелява 15 дни под останките. Това е специфична ситуация, тъй като човекът е имал достъп до тръбопровод и вода“, каза Иван Георгиев.

Вчера в град близо до Сирия, в област Хатай, под останките, след повече от 110 часа, е извадено живо бебе, заедно с неговата майка.

„Нашите доброволци са изключителни. Дошли са с екипировка и техника, които сами са закупили, за да помагат на хора, които се намират на 26 часа с автомобил“, добави Иван Георгиев.

https://trud.bg/