Зловеща кампания обяви едни от най-известните турски артисти за изчезнали или мъртви след земетресението преди дни. В Тик Ток някои от тях бяха обявени за жертви, след като се появиха техни клипове с надпис RIP („Почивай в мир”). Подобно видео можете да видите тук.

Една от тези звезди е популярната и у нас Джансу Дере („Езел”, „Мрежа от лъжи”). В Бразилия тя пожъна успех през последните месеци със сапунената сага “Maйка”, а у нас – с “Мрежа от лъжи”. Испански медии  сочат, че е сред изчезналите след трусовете в южната ни съседка.

Дере е родена в Анкара през 1980 г. и е дъщеря на турски имигранти от Гърция и България. Тя съчетава следването си по археология във Факултета по литература на Истанбулския университет с работа в рекламни клипове, тъй като по това време вече се отличава с физиката си. До такава степен, че тя е избрана за Мис Вселена през 2000 г., но не може да присъства на конкурса по решение на турското правителство, тъй като той се провежда в съседен Кипър, страна, която от години е в конфликт с Турция.

Това обаче е началото на кариерата й като модел и през 2002 и 2003 г. тя участва на модни подиуми в Париж за важни марки и известни фотографи. Първата й възможност на малкия екран идва в сериала „Метропалас“ през 2004 г., в който тя вече е главно действащо лице.

Тя се превърна в звезда и с „бума“ на турските сапунени опери и славата й се разпространи по целия свят. В Испания, страна, в която тя често пътува на почивка, получи награда в края на 2021 г. от испанско-турската Търговска камара за професионалната си кариера. Точно в Мадрид тя разбира, че току-що е получила още една награда: за най-добра актриса в чуждоезичен телевизионен сериал на наградите Produ, латиноамериканските Еми.

Като филмова актриса Джансу Дере участва в продукции за големия екран от 2006 до 2011 г., където се откроява с красотата си.

Мексиканският сайт mediotiempo.com обяви, че никъде в публичното пространство няма информация, че тя е пострадала при земетресението в турция, но испанският вестник “Ел Периодико” съобщи, че е изчезнала. Има обаче роднини на някои актьори, които са сред ранените.

Някои от най-известните турски актьори вече са откликнали да помогнат и са дарили пари. Къванч Тътлъту, Мустафа Чечили, Едъш, Селил Налчакан и Хакан – Дерия Балта са предложили финансова на помощ на засегнатите в Турция и Сирия. П резидентът на Съюза на професионалните филмови и телевизионни продуценти Тимур Савчи посочи, че актьорите вече се организират да помогнат и да дадат “подкрепа за закупуване на каравани, генератори и хранителна помощ”.  https://trud.bg/

Джансу Дере заменя мъката по годеника си с грижа за животните

Една от най- популярните турски актриси Джансу Дере (Cansu Dere) запълва свободното си време не с шопинг или спа, както подхожда на модерна красавица, а с кастрация на уличните котки. Популацията на мъркащите четириноги е проклятието на Истанбул и актрисата отделя лично време и средства за да я ограничи. Историята й на благодетелка започва след дълбока житейска драма, намерила просторно място в турските клюкарски издания.

Нейният дългогодишен любим, не по- малко обичаният стенд ъп комик Джем Йълмаз (Cem Yilmaz) я зарязва, правейки дете на нейна приятелка.

След драматичната раздяла Джансу напуска общия им дом, взимайки със себе си единствено малкото им куче. Няколко месеца след злощастната случка новите съседи на звездата често я виждат да ходи на ветеринар, но се оказва, че не го посещава заради палето, а заради уличните котки на квартала. Освен, че ги ваксинирала, младата актриса щедро плаща и за кастрацията на четириногите.
Подобно съвестно изпълнение на граждански дълг от страна на Джансу идва след неин голям гаф, слагащ черно петно на безукорния й имидж. Продуцентите на турските сериали много държат техните актьори да са пример за обществото. Всяка стъпка на криво може да коства не просто имиджа на звездата, а финансови глоби и дори работното място. Флирта с кокаина на главния герой от „Листопад“ (“Yaprak Dökümü”) Дженер Куртаран (Шевкет) беше причина не само да бъде сменен по средата на поредицата от друг актьор, но и да се подложи на терапия и разкаяние, пред очите на зрителите, просторно отразено в медиите. По подобна причина Джансу Дере застраши „доброто име“ на сериала „Езел“ („Ezel“). По време на снимките, където играе скромната Ейшан, съвсем законно й бе отнета книжката, тъй като актрисата е нарушила правилата за движение. Много бързо журналистите спретнаха от инцидента истинско документално реалити и идеалния образ на Дере мина под прикритие. От продуцентската компания светкавично обявиха, че актрисата ще претърпи финансова глоба, но и реагираха остро към пътните полицаи и папараците, които са вдигнали прекален шум около провинението.
До неотдавна българските зрители гледаха Дере като Съла от „Завръщане“ (“Sila”). За това си участие актрисата говори като за ролята променила живота й. В свое интервю Джансу споделя: „За времето, в което снимахме сериала в Мардин (град в Югоизточна Турция на границата със Сирия) ми се случиха безброй интересни неща. Едно от тях беше запознанството ми с местните хора и с техните обичаи. Най-много ме впечатли положението на местните жени, които реално живееха в условията, в които Съла живее на екрана. Наистина видях, че в Турция в различните географски ширини, на хиляди разстояния от истанбулския лукс, живеят съвсем различни хора. Беше ми много приятно да бъда част от живота им, макар и за две години. И разбрах едно- навярно има разлика между това да видиш и изживееш!“

Muhteşem Yüzyıl

Крепко приятелство свързва Джансу Дере и Халит Ергенч след участието им във „Великолепният век“.

След успеха на „Завръщане“ и ефектната й роля като Фирузе във „Великолепният век“ (“Muhteşem Yüzyıl”) Джансу Дере е със статута на супер звезда и хонорарна принцеса. По-рано тази година актрисата получи сума от 650 000 турски лири в кеш за първите 13 епизоди от нова поредица. В нея екранната Съла щеше да участва със своя колега Мурат Йълдъръм, познат в България от „Гордата Аси“ (“Asi”). Поради технически причини снимките на поредицата биват отложени за по-късно, но през това време Мурат започва преговори за нова продукция с участието на Мерием Узерли. Така първоначалната идея била анулирана, а Джансу- принудена да върне взетите пари.

https://huligankata.com/