Тази година американците станаха свидетели на война в Украйна, вълна от смъртоносни нападения с огнестрелно оръжие, нов прилив на мигранти на границата между САЩ и Мексико и забележително решение на Върховния съд, което отмени общонационалната защита на правото на аборт.

Милиони американци са призовани да гласуват на междинни избори за целия състав на долната и малко над една трета на горната камара на парламента във Вашингтон. След тях за президента Джо Байдън може да се окаже много по-трудно да прокарва политиката си до края на мандата.

В американската политика това е и моментът, след който обикновено претенденти за Белия дом започват да обявяват кандидатирането си за президентските избори през ноември 2024 г. Всичко това неизбежно има отражение по света, макар че външната политика на САЩ традиционно да не е сред водещите теми в кампанията, пише dnevnik.bg.

Избирателите, които ще определят контрола върху Конгреса, очевидно мислят за едно нещо: портфейлите си.

Данни от проучване на “Ройтерс”/”Ипсос”, проведено в края на септември и началото на октомври, показват, че инфлацията и икономиката са в голяма степен най-належащите проблеми сред тези, които казват, че е вероятно да гласуват. Попитани

кой е най-големият проблем пред САЩ

29% отговарят инфлацията, а 15 на сто – работните места и икономиката. Следват:

  •     насилието с оръжия и масовите стрелби (8%),
  •     абортите и промяната в законите за тях (7%),
  •     имиграцията (6%),
  •     климата и околната среда (6%).

Това е потенциално добра новина за републиканците, които повдигаха тези въпроси, стремейки се да спечелят контрол над Камарата на представителите и Сената.

Според проучването гласоподавателите вярват повече на републиканците, отколкото на демократите, за справяне както с инфлацията, така и с икономическите проблеми като цяло. На въпроса коя партия има по-добър подход към справянето с инфлацията 42% посочват републиканците, а 31% – демократите.

По други въпроси избирателите имат повече доверие на демократите. Много кандидати от Демократическата партия подчертават

подкрепата си за правата на аборт,

след като през юни Върховният съд отмени решението по делото “Роу срещу Уейд” от 1973 г., признаващо, че жените имат защитено от Конституцията право на аборт.

Запитани коя партия има по-добър подход към политиката за абортите, 25% казват републиканците и 46% – демократите.

Но досегашните проучвания показват, че това не е основният въпрос за мнозинството от избирателите.

Тези резултати трябва да сочат към победа за републиканците на изборите днес. Партията на президента – в този случай демократите на Джо Байдън – след Втората световна война почти винаги губи места на първите междинни избори след встъпването в длъжност.

Но в една силно поляризирана политическа ера проблемите може да не надделеят над партийната принадлежност, отбелязва “Ройтерс”. Републиканците и демократите казват, че са силно мотивирани да подкрепят кандидати от тяхната партия, докато независимите заявяват, че са по-малко сигурни, че ще гласуват.

Независимо от изборните резултати остава неясно дали политиците ще могат да постигнат смислени законодателни решения по проблемите в страната. Важните законодателни текстове вероятно ще изискват сътрудничество между двете партии, но това изглежда малко вероятно при една изострена политическа атмосфера.

Дълго чакане

Един съвет за всеки, който следи междинните избори в САЩ: Бъдете готови за дълга нощ и може би дни на чакане, преди да стане ясно дали републиканците или демократите на президента Джо Байдън ще контролират Конгреса.

Ще се гласува за всички 435 места в Камарата на представителите, както и за 35 места в Сената и 36 губернаторски поста.

Републиканците ще трябва да вземат пет места, за да спечелят мнозинство в Камарата на представителите и само едно, за да контролират Сената.

Непартийни прогнози за изборите и социологически проучвания показват, че републиканците имат много голям шанс да спечелят мнозинство в Камарата на представителите, докато контролът върху Сената вероятно ще бъде по-оспорван.

Предвид, че се очакват близки резултати в десетки надпревари, а ключови щати като Пенсилвания вече предупреждават, че преброяването на всички бюлетини може да отнеме дни, експертите смятат, че има голям шанс Америка да си легне в изборната нощ, без да знае кой е спечелил.

Син мираж, червен мираж

Най-ранните резултати ще бъдат изкривени от това колко бързо щатите ще преброят бюлетините от гласуването по пощата, отбелязва “Ройтерс”.

Тъй като демократите гласуват по пощата по-често от републиканците, щатите, които позволяват на длъжностните лица да започнат да преброяват този тип бюлетини, могат да отчитат голяма преднина за демократите в началото, която да се изпари докато преброяващите отчитат пуснатите в деня на изборите бюлетини в подкрепа на републиканците.

В тези щати “син мираж” – които включват Флорида и Северна Каролина – на изборните служителите е позволено да извадят бюлетините, пуснати по пощата, от пликовете преди деня на изборите и да ги заредят в машини за преброяване на гласовете, което позволява бързо броене.

Някои щати, включително Пенсилвания и Уисконсин, не позволяват на длъжностните лица да отварят пликовете до деня на изборите, което води до възможен “червен мираж” – бюлетините за републиканците от деня на изборите се отчитат по-рано, а много бюлетини за демократите се преброяват по-късно.

Първата вълна от преброяване на гласовете се очаква на Източното крайбрежие между 19:00 и 20:00 ч. вечерта ET (00:00-01:00 по Гринуич в сряда, 9 ноември).

Ако битката за Камарата на представителите продължава да изглежда оспорвана, докато пристигат резултатите от гласуването от Западното крайбрежие, е възможно да минат дни, преди да стане ясно кой печели контрола върху нея, отбелязват експерти.

Може да отнеме повече време, може би седмици, за да се разбере коя партия ще контролира Сената, като оспорваните състезания в Пенсилвания, Аризона и Джорджия вероятно ще определят окончателния контрол.

Ако надпреварата за Сената в Джорджия е толкова оспорвана, колкото се очаква, и нито един кандидат не получи повече от 50% от гласовете, втори тур на изборите ще бъде насрочен за 6 декември, което вероятно ще остави контрола над камарата в неизвестност дотогава.

Отражение извън САЩ

Брюкселското издание “Политико” отбелязва, че американците гласуват на избори, които биха могли да обтегнат отношенията на страната с Европа, които бяха внимателно възстановени.

Евентуално връщане на републиканския контрол върху Конгреса вероятно би означавало повече ограничения върху помощта на САЩ за Украйна, засилване на търговското напрежение и забавяне на климатичните амбиции на Америка.

Засега повечето служители прогнозират още от същото след изборите в САЩ във вторник. В края на краищата демократът Джо Байдън все още ще бъде президент поне до началото на 2025 г. И по най-належащия въпрос, подкрепата за Украйна, европейските служители подчертават, че между републиканците и демократите като цяло има съгласие.

И все пак очертаващото се завръщане на Тръмп към кампанията през 2024 г. може скоро да постави Байдън под засилен политически натиск да обърне внимание на вътрешните въпроси. А приятелски настроена към Тръмп републиканска кохорта подстрекава към орязване на помощта за Киев, отбелязва “Политико”.

Последствията от контролиран от републиканците Конгрес биха били дълбоки. Те биха имали повече възможности да спрат законодателния дневен ред на Байдън, да ограничат разходите му и да започнат изслушвания и проучвания на действията и разпоредбите на неговата администрация.

Републиканците вече изпратиха сигнали за плановете си.

Републиканецът Кевин Маккарти, сочен за наследник на демократа Нанси Пелоси като председател на Камарата на представителите, предупреди в интервю миналия месец, че републиканците “няма да подпишат празен чек на Украйна”.

Коментарите първоначално изнервиха украинските служители и съюзниците от НАТО. Но оттогава шокът отстъпи място на самодоволството. Няколко длъжностни лица, с които “Политико” се свърза в навечерието на изборите във вторник, омаловажиха влиянието на евентуална победа на републиканците.

“Помагането на Украйна да победи срещу терористичната държава, каквато е Русия, е основен интерес и задължение на целите Съединени щати и на целия демократичен свят”, каза Раса Юкнявичене, заместник-председател на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент и бивш литовски министър на отбраната. “Това не е партиен интерес и вярвам, че и демократите, и републиканците са добре запознати с това.”

Част от увереността се основава и на коментари от членове на собствената партия на Маккарти, които се опитаха да смекчат посланието на лидера си.

Сенатор Линдзи Греъм, влиятелен глас в републиканските външнополитически кръгове, каза миналата седмица, че очаква

“силен” военен и икономически пакет

като част от законопроекта за правителствено финансиране в края на годината.

“Към моите колеги републиканци, които не искат празен чек: Всичко е наред, ще се радвам да седна с вас, за да се уверя, че парите отиват там, където трябва. Но ви обещавам, че мнозинството от републиканските сенатори са напълно ангажирани да продължат до край”, каза той по време на събитие в Йейлския университет, на което президентът на Украйна Володимир Зеленски присъства виртуално.

Коментарите на Греъм са знак за един възможен път за политиката към Украйна, ако републиканците получат контрол – САЩ продължават да дават на Украйна военно оборудване, но с повече условия.  bg-voice.com

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦИТЕ НИ:

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
  11. РИБОЛОВ
  12. ГЮВЕЧ
  13. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  14. България – Китай 中国保加利
  15. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  16. В PINTEREST
  17. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  18. МИШ-МАШ: НОВИНИ, ЗАБАВА, РЕКЛАМИ…
  19. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  20. ЩЕ ВИ ИНТЕРЕСНО КАКВО СТАВА В МОМЕНТА ПО СВЕТА – СТАТИСТИКА