• Мириам Унгрия стана съпруга на първия братовчед на крал Абдула II – Гази Бин Мохамед

Симеон Сакскобургготски даде благословията си вдовицата на сина му Кардам – княгиня Мириам да се омъжи за йорданския принц Гази Бин Мохамед – първи братовчед на сегашния монарх крал Абдула II. Това стана ясно от съобщение на пресофиса на Симеон II.

На 3 септември 2022 г., в град Аман, в присъствието на краля на Йордания Абдула II, нейно царско височество княгиня Мириам се омъжи за негово кралско височество принц Гази Бин Мохамед, съобщиха от Двореца във Врана.

Симеон II заедно с вече бившата си снаха княгиня Мириам

Кралският двор на Йордания разпространи официално съобщение:

“Техни височества принц Ел Хасан бин Халал и принц Талал бин Мохамед присъстваха на церемонията. Кралското хашемидско семейство пожелава на Техни кралски височества принц Гази бин Мохамед и принцеса Мириам Гази дълъг и щастлив живот”.

След продължителния мъчителен период по време на боледуването на княз Кардам и последвалата негова кончина, българското царско семейство се радва на тази сватба. Още повече и предвид приятелството между двете семейства, се казва в прессъобщението от българската царска фамилия.

Мириам бе съпруга на най-големия син на Симеон II – княз Кардам, който почина след тежка автомобилна катастрофа

Принц Гази бин Мохамед е роден на 15 октомври 1966 г. в Аман. Той е син на принц Мохавед бин Талал (1940–2021) и неговата първа съпруга принцеса Фериял (родена 1945 г. като Иршаид). Негов вуйчо е покойният йордански крал Хюсеин, което го прави първи братовчед на сегашния монарх крал Абдула II.

Принцът е завършил престижната гимназия “Хароу” в Лондон, а след това завършва литература в един от най-престижните в света университети ”Пристън”. По същото време там учи и Н.Ц.В. княз Кирил Преславски и двамата с йорданския принц са съквартиранти по време на следването си.

Принцът е главен съветник на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специален пратеникна краля. Той е бил и негов регент.

Княгиня Мириам запазва своето Православно вероизповедание и след сватбата си.

Принц Гази бин Мохамед е приятел на царското семейство от дълги години. След смъртта на княз Кардам по негова инициатива беше поставена каменна възпоменателна плоча в памет на Княза на брега на р. Йордан, където е било едно от любимите места на княз Кардам в Светите земи.

През годините Мириам работи като гемолог и бижутер, като през ръцете ѝ са минали множество скъпоценни камъни. Отгледала две прекрасни деца, Мириам де Унгрия и Лопес се посвещава на тях и страстта си към бижутата, създавайки своята собствена марка. В колекциите ѝ можем да открием много от символите на България, защото тя е княгиня Търновска и завинаги ще остане съпруга на княз Кардам Сакскобургготски, дори и след като вече е йорданска принцеса.

Тя е родена на 2 септември 1963 г. в Мадрид и има благородническо потекло. Родителите ѝ – Мария дел Кармен Лопес и Олеага и Бернардо де Унгрия и Гоибуру, са с баски етнически произход. https://lupa.bg/