дом Акценти СИЛЕН ГРЪМ И ЯРКА СВЕТЛИНА: Физик от БАН потвърди, че става въпрос...

СИЛЕН ГРЪМ И ЯРКА СВЕТЛИНА: Физик от БАН потвърди, че става въпрос за метеор

367
0

 

Подробности от Пенчо Маркишки от Института по астрономия

Силен гръм и ярка светлина стресна жителите на Видинско късно снощи. Явлението е забелязано от много точки на страната. Екипи на полицията във Видинско са направили огледи, няма данни за пострадали хора и щети.

Проверява се сигнал за паднал, вероятно на територията на Румъния, метеор. Според румънските власти става въпрос за метеор, който се е взривил във въздуха.

Небесното тяло е видяно и от екипа на Института по астрономия към БАН. Физикът Пенчо Маркишки потвърди, че става въпрос за метеор.

Тялото се появи и продължи пътя си в посока север-североизток, каза физикът Пенчо Маркишки.

„Като цвят беше жълтеникаво, като взрив – озари небето подобно на мощна мълния. Веднага разбрахме, че е или към Видинско, или още по нататък – към Румъния. Тялото е метеор – много ярък, такива ги наричаме болиди ”, категоричен е Пенчо Маркишки.

Учените са започнали да проверяват към кой метеорен поток може да принадлежи.

В края на юли най-добре се наблюдавали 2 метеорни потока – Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди.

„Със сигурност е взрив в атмосферата, може би на няколко десетки километри височина. Шансът да са стигнали отломки до земята не е голям. Сигурно и в Румъния ще има огледи, но най-вероятно няма да има щети”, обясни Маркишки.

Той обясни, че всички метеорни тела, които навлизат в атмосферата, се нагряват и взривяват на няколко десетки километри височина. Иначе такива явления се случват често. https://nova.bg/