СЕЧ НА ДЪРВЕТА В ДОБРИЧ – ОЧЕРТАВА СЕ СЕРИОЗЕН КОНФЛИКТ, СВЪРЗАН С БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО НА ГРАДА

0
1590

В медията ни се обадиха граждани, които поискаха официално становище на градските власти за изсичане на дървета по цели улици. Попитаха това законно ли е, има ли решение на Общинския съвет, направени ли са консултации с експерти по озеленяване и по благоустрояване. Както и защо не е проведено обществено обсъждане къде и защо ще се изсичат дървета, ще бъдат ли залесени нови. Очевидно е, че се създава напрежение между общината и населението. От една страна идеята е да бъдат благоустроени улици и те да станат привлекателни и удобни за пешеходци и автомобили. От друга се изсичат дървета и е понятна реакцията на гражданството, което не понася голи тротоари и предпочита да има по тях дървета, да има птици, зеленина и сянка в горещите дни, а на първо място дърветата да пречистват въздуха, да поглъщат шума и т.н. Става въпрос за големи, многогодишни дървета. Вярно е, че всеки има свое мнение, свои идеи и предложения. Общинската власт не би могла да се съобрази с всеки, но път какво е мнението на мнозинството? И всичко това в навечерието на местните избори, когото предстои да бъдат избрани кмет и общински съветници. Затова и помолихме кметската управа да даде официален отговор, за да няма спекулации по въпроса. Предпологаме, че отговорът ще предизвика и различни коментари. Имате възможност да коментирате. Коментарите с цинизми ще бъдат изтривани. НДТ

Община град Добрич

Общинска администрация доведе два проекта за благоустрояване на града ни до успешно сключване на договори за финансиране. Така по проектите ще бъдат основно рехабилитирани и реконструирани две големи пътни артерии на града – бул. „Добруджа“ и ул. „Никола Петков“ и шест улици – важни довеждащи направления за административния център и за квартал Балик. Това са „Максим Горки“, „Стоян Михайловски“, „Кирил и Методий“, „Георги Кирков“, „Теменуга“ и „Детелина“.

Според преброяване, направено в края на деветдесетте години на двайсети век (преди около 20 години) в Добрич има повече от 200 000 (двеста хиляди) дървета. За тези 20 години техният брой не намалява, заради периодичното подновяване и допълване на залесяването. Проведени са както общински, така и частни инициативи, подкрепени от Общината, за засаждане на дървесни групи. Така количеството на дълготрайна дървесна растителност в града ни се запазва относително стабилно във времето.

Сега във връзка с изпълнението на проектите за благоустрояване на споменатите улици се налага да премахнем малък брой тротоарни дървета. Това не се прави безогледно. В общината действа Наредба за изграждане и поддържане на зелената система, която ни дава ясни ограничения и ние се съобразяваме с тях. Никога общинска администрация не е демонстрирала желание за намаляване на броя на дърветата на територията на града. През годините на нашето управление исканията на граждани за премахване на дървета многократно превишават реално допуснатите премахвания. Прилагам и справка за точните числа:

 

                                          2016  
Общ брой на постъпилите заявления 505
Заповеди за отсичане на дървета 90

 

                                   2017  
Общ брой на постъпилите заявления 584
Заповеди за отсичане на дървета 108

 

                                    2018  
Общ брой на постъпилите заявления 511
Заповеди за отсичане на дървета 81

 

Броят на премахнатите дървета е пет пъти по-малък от поисканото от гражданите. Съгласно споменатата по-горе Наредба, дърветата, подлежащи на премахване в Добрич са много повече, но ние правим всичко възможно да удължаваме живота им.

Така е и в случая с дърветата по улиците за ремонт. Броят на дърветата за премахване е съобразен с ограничението на Наредбата. Съобразяваме се и с общата обстановка, в която тези дървета съществуват. Общо за четирите улици в центъра на града, от съществуващи 214 дървета, за премахване са предвидени 36 броя, които биха създали най-големи трудности при обработката на тротоарите. По улица „Никола Петков“ се премахват 20 дървета и то само в най-залесената част на улицата – южната, покрай разсадника, Резиденцията и Зоопарка. В този си участък улицата преминава през два широки зелени пояса – един към жилищните сгради на север и един към южната й страна. И двата пояса са богати на дървесна растителност с видово разнообразие. Премахваме само дървета по северния тротоар и отново не всички дървета, а само тези, които наистина не позволяват да бъде изградена нормално-проходима тротоарна настилка.

За съжаление град Добрич няма изработен Зелен кадастър и План за развитие на зелената система. Затова се налага за всеки случай на премахване или засаждане на дърво да се взема отделно решение, като се проучва цялата фактология за мястото, в което е предвидена интервенция. Правим го съобразно професионалната ни компетентност и длъжностните ни задължения, в съгласие с нормативната уредба по проблема.

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST