Сергей Шойгу говори на форум на министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сътрудничество

0
1101

 

Терористичната организация “Ислямска държава” укрепва позицията си в Афганистан, използвайки тази страна като плацдарм за по-нататъшна експанзия в региона, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.
“Важно е да се отбележи, че след разгрома на така наречената Ислямска държава бойците от Сирия и Ирак се преместват в други региони, включително Централна и Югоизточна Азия. В резултат на това трансграничната престъпност нараства, благоприятстваща екстремистки и сепаратистки движения. Най-сложна е ситуацията е в Афганистан”, каза той на среща на министрите на отбраната на държавите членки на Шанхайската организация за сътрудничество в Бишкек.
Той отбеляза, че “дългогодишното американско присъствие в тази страна не е решило съществуващите проблеми”.
Според него е важно да се работи заедно срещу терористичната заплаха, идваща от тази страна, за спиране на производството и транзита на наркотици, за подпомагане на Афганистан в националното помирение и икономическото възстановяване.
“Събитията в Близкия изток и Северна Африка показаха, че политиката на смяната на неудобни режими и насаждането на модели за развитие отвън не само води до хаос в обширни региони, но и води до нарастване на реалните заплахи, включително нарастване на международния тероризъм и огромните вълни на нелегалната миграция” каза той на форума в столицата на Киргизстан.
Той добави, че Русия ще увеличи бойната готовност на своите бази в Таджикистан и Киргизстан и ще предприеме други мерки за предотвратяване на влизането на бойци в северните провинции на Афганистан на територията на съюзниците в Централна Азия.
Шойгу подчерта, че претенциите на отделни страни към глобалното господство и отхвърлянето на механизмите за колективно сътрудничество не правят света по-сигурен.
“Налице е връщане към надпревара във въоръжаването, първата стъпка към която беше решението на САЩ да се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег”, каза Шойгу.
“Смятаме, че е необходимо активно да се развива взаимодействието между отбранителните ведомства на страните от ШОС, да се създадат ефективни инструменти за гарантиране на общата сигурност. Същевременно трябва да се обърне специално внимание на бързия обмен на информация, изучаването на опита от борбата с тероризма и поддържането на тесни контакти между генералните щабове”, каза той.
Ръководителите на военните ведомства на страните, участващи в Шанхайската организация за сътрудничество, похвалиха действията на Русия в борбата срещу тероризма в Сирия. Това се посочва в заключителното комюнике, подписано от участниците в следващото заседание на Съвета на министрите на отбраната на държавите членки на ШОС.
“Лидерите на отбранителните ведомства високо оценяват ролята на Руската федерация в борбата срещу силите на международния тероризъм в Сирия, унищожаването на терористични организации, действащи в страната, предоставянето на хуманитарна помощ на сирийския народ и възстановяването на инфраструктурата на Сирия”, се казва в документа.  http://www.bta.bg

Страни членки ШОС

Държави наблюдателки

Партньори по диалога

Получили покана за срещите на държавните глави от ШОС

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST