СЕДМИЦА НА КАМЕРНАТА МУЗИКА „КОНСТАНТИН ИЛИЕВ“, ДОБРИЧ 25 – 29 АПРИЛ 2023 г.

0
183
Очакваното с голямо нетърпение музикално събитие – Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич, тази година ще се състои в дните 25 – 29 април. Създаден през 1975 г., камерният фестивал в нашия град поставя началото на един музикален форум, ценен и извън пределите на страната. Негов вдъхновител и основател е Константин Илиев, чието име /от 2017 г./ носи и Седмицата на камерната музика – Добрич. Тази година програмата е подчинена на славянската музика. Поканените изпълнители са имена от световните концертни подиуми, професионалисти с богати творчески биографии, които с нетърпение очакват срещите с нашата публика.
Откриването на фестивала ще бъде на 25 април, вторник, с концерт на Български камерен оркестър – Добрич, под диригентската палка на Арто Чифчиян. Постиженията на нашия оркестър са ярко доказателство за посоката, в която се развива и за грижата от страна на Общината да се поддържа високото ниво на концертните му изяви. В първата фестивална вечер програмата е:
Алфред Шнитке – Сюита в старинен стил
Панчо Владигеров – Из „Класично и романтично“, оп. 24
Игор Стравински – „Аполон Мусагет“
В следващата концертна вечер – на 26 април, сряда е предвиден клавирен рецитал на Иван Янъков. Той вече е гостувал с голям успех на наша сцена през 2019 г. Любопитен факт е, че той е и съосновател на проекта „Четиримата Пианисти” заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски младши. Професионалната му биография е повече от впечатляваща. Като български пианист и диригент концертната му кариера активно се развива на 4 континента. За Добрич е подготвил програма:
Цезар Франк – Прелюд, фуга и вариация
Йозеф Хайдн – Соната в ла-бемол мажор
Фредерик Шопен – Ноктюрно в до-диез минор, посмъртен опус
Николай Капустин – Етюд, оп. 40 № 8
Добринка Табакова – Ноктюрно
Сергей Рахманинов – Вариации по тема на Корели, оп. 42
На 27 април, четвъртък предстои концертната изява на струнен квартет „Филхармоника“ в състав: Павел Златаров – цигулка, Ана Иванова – цигулка, Милена Златарова – виола, Иван Лалев – виолончело. Това е камерна формация към Софийска филхармония. И четиримата участници в състава са на водещи позиции в оркестъра. От създаването си през 2018 г. квартетът бързо се утвърждава като ярко разпознаваем камерен състав с постоянно присъствие в сезона на Софийска филхармония и в афишите на някои от най – престижните български музикални фестивали. Програмата им е повече от интересна:
Милчо Левиев – 7 миниатюри за струнен квартет „Един детски ден. На дъщеря ми Яна“ и Струнен квартет в памет на Паул Хиндемит
Антонин Дворжак – Струнен квартет № 12 във фа-мажор, оп. 96 „Американски“.
В петък, 28 април, фестивалът ще предложи на нашата публика концерт на трио в състав: Кремена Оксенкруг – цигулка, Атанас Кръстев – виолончело и Мартина Табакова – пиано. И тримата са добре познати професионалисти, изнасящи самостоятелни концерти и като солисти на различни формации и оркестри. В Добрич ще ни представят:
Бедржих Сметана – Трио № 1 в сол минор за пиано, цигулка и виолончело, оп. 15
Людомир Ружицки – Рапсодия за пиано трио, оп. 33
Панчо Владигеров – „Песен” за цигулка и пиано и „Есенна елегия”, оп. 15 за пиано
Панчо Владигеров – Елегичен романс за виолончело и пиано
На 29 април, събота от 11.00 часа предстои да зарадваме малки и големи с творческия проект – „Концерти за малчугани и великани“, на чийто голям успех миналата година бяхме свидетели. Тогава те представиха „Вълшебната арфа на Яна Дойнова“ и в една приказна атмосфера децата се забавляваха, непринудено научиха много неща за музиката и се докоснаха до истински инструменти – арфа, цигулка, виолончело, китара. Това още веднъж ни показа, че освен образователните концерти, като утвърдена форма на музикално общуване и този вид събития дават желания резултат. Тази година фокусът е разширен – в събота, на тревната площ пред „Мечока Бен“ децата ще се запознаят и забавляват с Ире Васкес от Куба & SunDessi. Очаквайте латино ритми и анимация за деца. При лошо време – в Огледална зала „Нели Божкова“.
Според Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината:
– Абонаментна карта за СКМ „Константин Илиев“ – 10,00 лв.
/за 2023 г. това са 4 бр. вечерни концерти/
За всеки отделен концерт, билетите са 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.
Билети ще се продават от 16.00 часа в периода 24 – 29 април / от понеделник до петък вкл. / в залата.
Всички концерти са в Огледална зала „Нели Божкова“ с начален час 18.30 часа, а детският спектакъл на 29-ти април, събота е от 11.00 часа без вход.
Няма налично описание на снимката.