Седем училища обхвана първата съвместна инициатива на „Ротаракт“ и Български младежки Червен кръст в Добрич

0
335

Десетки възпитаници на седем учебни заведения в Добрич обхвана първата съвместна инициатива на местните структури на „Ротаракт“ и Български младежки Червен кръст (БМЧК) по случай „Деня на розовата фланелка“, посветен на борбата с насилието в училище, каза за БТА Александър Пампоров от „Ротаракт“ в областния град.

Между 13 и 22 февруари младите доброволци посетиха Езикова гимназия „Гео Милев“, Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“, Частното езиково училище „Леонардо да Винчи“, средните училища „Св. Климент Охридски“, „Димитър Талев“ и „Петко Р. Славейков“, както и Основно училище „Христо Ботев“.

В рамките на инициативата с телата си учениците изобразиха розови тениски, които бяха заснети отвисоко, а впоследствие кадрите бяха използвани за отпечатване на персонализиран плакат за всяко училище, обясни Пампоров. Директорите на учебните заведения получиха сертификати за участие в инициативата, допълни той.

Денят за борба с тормоза в училище се отбелязва от 2007 година насам в последната сряда от месец февруари. За първи път е честван в Канада, където две момчета, в знак на солидарност със свой съученик, когото по-големите подигравали заради розовата му тениска, организирали протест срещу училищния тормоз. На демонстрацията се появили още 50 младежи с розови тениски.

През 2008 година последната сряда на февруари официално е обявена за Ден на борбата с тормоза в училище, а скоро след това набира популярност в целия свят, включително като „Ден на розовата фланелка“.

БТА

Снимки: Александър Пампоров, “Ротаракт” – Добрич