Седем нови случая на заразени COVID-19 има в България за последното денонощие

0
1135

Седем нови случая на заразени COVID-19 има в България за последното денонощие, шестима от тях са приети в болница за лечение, съобщи генерал Венцислав Мутафчийски, директор на Националния кризисен щаб и на ВМА на редовния си сутрешен брифинг.

Новите случаи са: четирима в София, в Стара Загора са двама и един в Пазарджик.

Излекуваните вече са 71 човека.

От заразените хора 230 души са в болница, от тях 36 са в интензивни отделения, най-много са болните в София.

Вирусът е потвърден при 36 медицински служители.

През последните 24 часа са починали трима души.

Общият брой на починалите лица, при които е установен COVID-19, е 31, като средната възраст е 64 г. Националният оперативен щаб призовава всички граждани за стриктно спазване на ограниченията за социална дистанция и излизане от дома само при крайна необходимост.

“Кораб, завърнал се от учение с 200 души на борда подлежи на изследване, това е едната голяма кампания, другата голяма кампания за тестване върви в Банско”, обясни проф. Мутафчийски.

Той допълни, че в България вече има осигурени 15 хиляди дози от хлорохин.

“Наблюденията от вчера показват, че няма струпване на хора, като повечето се вслушаха да не ходят на църква“, заяви проф. Мутафчийски. По отношение на даването на причастие с една и съща лъжичка в църквите ген. Мутафчийски посочи, че няма да коментира какво се случва в самата църква и как се случват обредите и отново апелира да не се посещават храмовете.

България вчера е изнесла 32 тона храни за Обединените арабски емирства и получи от тях 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици и костюми.

За тест, за който се твърди, че е разработен от българин в САЩ ген. Мутафчийски обясни, че той не е PCR тест, а измерва температурата на издишания въздух. “Това не е лабораторен тест”, допълни той.

https://www.vesti.bg/