Северна Македония даде гаранции за сигурност на Украйна

0
200

©

Северна Македония се присъедини към гаранциите за сигурност на Украйна. Тя е петнадесетата страна по декларацията на Г-7, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на изявление на украинския президент Володимир Зеленски.

“Благодарности на Северна Македония за присъединяването към декларацията на Г-7 за подкрепа на гаранциите за сигурност за Украйна“, се казва в съобщението.

По думите на президента като цяло вече са се присъединили 15 страни.

“Благодаря на министър-председателя Димитър Ковачевски за личните му усилия за укрепване на партньорството между нашите страни“, добави Зеленски.

Гаранции за сигурност на Украйна

Припомняме, че Украйна очаква западните страни да предоставят гаранции за сигурност на Киев. Те са необходими, за да се избегне втора руска атака в периода след края на войната и преди Украйна да стане член на НАТО.

На срещата на върха на Алианса във Вилнюс, проведена в началото на юли, страните от Г-7 подписаха съвместна декларация. Тя предвижда дългосрочна подкрепа на Украйна в областта на сигурността и икономиката.

По-рано беше съобщено, че 14 държави вече са се присъединили към гаранциите за сигурност, а Офиса на президента на Украйна преговаря със САЩ и Обединеното кралство.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source