Свободата на изразяване трябва да спре, ако обижда мюсюлманите, заяви президентът на Египет Ас Сиси

0
749

Кайро, 28 октомври /БТА/
Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси каза днес, че свободата на изразяване трябва да спре, ако обижда над 1,5-те милиарда мюсюлмани. Ас Сиси се изказа във връзка с показването във Франция на карикатури на пророка Мохамед, които мюсюлманите смятат за богохулни, предаде Ройтерс.
Ас Сиси посочи още, че твърдо отхвърля всяка форма на насилие или тероризъм, извършвани от когото и да е в името на защитата на религията, религиозните символи или икони.
“И ние имаме права. Имаме право на чувства, да не бъдем засягани, да не бъдат засягани нашите ценности”, каза президентът в обръщение по случай рождения ден на пророка Мохамед.
И ако някои имат свободата да изразяват това, което мислят, смятам, че това спира, когато става въпрос за обида на чувствата на повече от 1,5 милиарда души, добави държавният глава в изявлението си по телевизията.
Великият имам на египетския университет “Ал Азхар” – едно от най-прочутите в цял свят места за изучаване на сунитския ислям, също призова международната общност да обяви “антимюсюлманските” действия за престъпни.
Шейх Ахмед ал Тайеб, който е начело на създадената преди 1000 години институция, също каза, че “Ал Азхар” категорично отхвърля използването на антимюсюлмански чувства за събиране на гласове на избори.
Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган призова за бойкот на френски стоки, а парламентът в Пакистан прие резолюция, в която призовава правителството да отзове посланика от Париж.

Турция ще предприеме съдебни и дипломатически действия заради карикатурата на Ердоган в “Шарли ебдо”

Анкара, 28 октомври /БТА/
Турция ще предприеме нужните съдебни и дипломатически действия в отговор на карикатурата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикувана от френското сатирично списание “Шарли ебдо”, заяви дирекцията по комуникациите на турското президентство, предаде Ройтерс.
Ръководни турски представители осъдиха карикатурата, определяйки я като “отвратителен опит” за “разпространяване на културен расизъм и омраза”.
Държавните медии съобщиха по-късно, че турската прокуратура е започнала разследване спрямо ръководителите на “Шарли ебдо”.
“Нашият народ не трябва да се съмнява, че всички необходими правни и дипломатически стъпки ще бъдат направени срещу въпросната карикатура. Нашата битка срещу тези груби, злонамерени и обидни действия ще продължи докрай с разум, но и решимост”, заяви дирекцията.
Френското списание публикува на корицата на днешния си брой карикатура, на която Ердоган е изобразен по гащи и с тениска да пие бира от кенче и да повдига полата на жена с хиджап, разкривайки голия й задник. Надписът на карикатурата гласи: “Ердоган: Насаме той е много забавен”.

http://www.bta.bg/