Ако Кирил Петков си смени позицията за ветото към Скопие, може да не е премиер, даде да се разбере Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП.

“Ако премиерът на своя отговорност реши да прави нещо, е ясно какъв е изходът. Просто няма да бъде премиер повече”, бяха точните думи на Свиленски. Той отговори на медиите в кулоарите на Народното събрание.

„Нашата позиция е последователна – Република Северна Македония може да продължи пътя си към Европейския съюз след като изпълни договора и декларацията от 44-ото Народно събрание. Върху Българската социалистическа партия, върху парламентарната група и върху представители на БСП не е оказван натиск от никого.“

По думите му тази позиция е записана и в коалиционното споразумение. „Там е записано еднозначно на какви условия трябва да отговорят съседите от Северна Македония, за да продължи процесът по присъединяване“, посочи той.

Георги Свиленски бе категоричен, че това е червена линия, която БСП няма как да прекрачи. „Тя е червена линия и за всички български граждани. Обществото по тази тема е обединено, над 80% от българските граждани подкрепят позицията и на БСП, и на коалиционното управление, а и в голяма част от опозицията среща подкрепа“, каза още той.  https://epicenter.bg