Сведени глави в знак на признателност към Христо Ботев и загиналите за свободата на България

0
801

Днес, 2 юни, в град Генерал Тошево официално беше отбелязан Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Пред паметника в парк „Бойна слава“ в града се проведе традиционното поклонение пред паметта на жертвите. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя от служители на Общинска администрация, образователни и културни институции, политически партии и признателни граждани.  По традиция точно в 12:00 часа в продължение на 2 минути сирените виха в знак на всенародното преклонение към делото на Христо Ботев. На 2 юни свеждаме глава, коленичим и почитаме онези, които не са между нас, но са останали в нашата памет и нашите сърца. Това са хилядите знайни и незнайни воини, патриоти и родолюбци, които със своя подвиг са се вградили в темелите на България. Защото без техния героизъм и саможертва нас нямаше да ни има днес. Защото съзнаваме, че най-голямото богатство на България са отрупаните с цветя на признателност паметници и паметни плочи.

Този ден се чества от далечната 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Христо Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. През 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя. Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб „Радецки“ от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Христо Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй. Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след тежък бой във Врачанския Балкан, по здрач един изстрел покосява Ботев.

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година – връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г.

Днес Христо Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас. От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12:00 часа всяка година сирени ни приканват към мълчание и свеждане на глави в памет на загиналите в цялата страна.