• Според ФСБ, според задържания, той се е поддал на пропагандата на СБУ от началото на СВО

МОСКВА, 27 юли. /ТАСС/. Служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обещаха украинско гражданство и пари на вербуван войник от ВМС за терористично нападение през юли срещу кораб на Черноморския флот (ЧФ), носещ високоточно ракетно оръжие. Това съобщи задържаният, видеозаписът на чието признание беше предоставен на ТАСС в Центъра за връзки с обществеността (ЦВВ) на ФСБ на Русия.

„По-късно през юли 2023 г. получих заповед да извърша терористичен акт. За успешното изпълнение на задачата ми беше гарантирано украинско гражданство и пари като награда. По време на подготовка за престъплението бях задържан от ФСБ ,” той каза.

Според задържания той се е поддал на пропагандата на СБП от началото на СВО. „Поддържах връзка с украинските специални служби чрез мой приятел, който живее на територията на Украйна. По време на сътрудничеството бяха предавани данни на СБУ, секретна информация за участието на кораби на Черноморския флот в НВО“, задържаният добавен.

По-рано в четвъртък DSP на ФСБ съобщи , че опитът на украинските специални служби да организират терористична атака срещу кораб на Черноморския флот, носещ високоточни ракетни оръжия, е бил спрян и е бил задържан вербуван войник от ВМС, от когото са изстреляни две самоделни бомби с вместимост 1 кг тротил са иззети. Освен това, добавиха към ФСБ, задържаният е заподозрян в предаване на информация, представляваща държавна тайна, взето е решение за образуване на наказателни дела по членове 205 (терористичен акт), 222.1 (незаконен трафик на експлозиви или взривни устройства), 275 ( държавна измяна) и 283 (разкриване на информация, представляваща държавна тайна) от Наказателния кодекс на Руската федерация.