Ню Йорк, 1 април. / ТАСС /. Самолет от Русия с медицинско оборудване за Съединените щати пристигна в сряда на летището Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк. Това съобщи ТАСС в Постоянната мисия на Руската федерация.

Както ТАСС научи от информиран източник на летището в Кенеди, разтоварването на самолета може да започне в 17:00 (24:00 по московско време). “Самолетът е облечен само в мястото, където ще се извърши разтоварването, дори двигателите не са били изключени”, каза източникът.

“Самолет с руско медицинско оборудване беше изпратен като помощ на САЩ за подпомагане на борбата с коронавируса”, заяви в Twitter в сряда първият заместник-пратеник на Русия в Организацията на обединените нации Дмитрий Полянски. “Това е пример за солидарност в действията – заедно ще преодолеем трудностите.”

Споразумението за изпращане на самолет от Русия в САЩ беше постигнато по време на телефонен разговор в понеделник между президентите на двете страни Владимир Путин и Доналд Тръмп. Според посланика на Руската федерация в Съединените щати Анатолий Антонов, целият свят е изправен пред пандемична заплаха, следователно е необходимо и с общи усилия да се борим с него.

Според университета Джон Хопкинс, който прави изчисления въз основа на данни от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 206 хиляди случая на коронавирусна инфекция. Загинаха над 4,4 хиляди души.

НДТ